China – pericolul nr. 1 pentru europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a devenit principala ameninţare pentru stabilitatea mondială, în opinia europenilor, reuşind să depăşească Statele Unite, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Harris şi publicat

China a devenit principala ameninţare pentru stabilitatea mondială, în opinia europenilor, reuşind să depăşească Statele Unite, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Harris şi publicat de cotidianul “Financial Times”.
Numărul europenilor care consideră acest lucru aproape s-a dublat faţă de anul trecut.

Publicaţia britanică notează că schimbarea are la bază două motive: produsele chinezeşti ieftine care au invadat pieţele occidentale şi atitudinea autorităţilor de la Beijing faţă de revoltele recente din Tibet.

Sondajul Harris, realizat în perioada 27 martie-8 aprilie, arată că 35% din persoanele chestionate din cinci ţări europene apreciază că pericolul cel mai mare la adresa stabilităţii în lume este China, în timp ce 31% din americani împărtăşesc aceeaşi opinie. În 2007, Iranul şi Coreea de Nord se clasau pe primele locuri în top, după părerea americanilor. În schimb, locuitorii Vechiului Continent percepeau Statele Unite drept principalul inamic.

Tibet şi produse ieftine

În ultimul timp s-a observat însă o atenuare a criticilor europene, cu excepţia Spaniei, la adresa administraţiei Bush, aflată pe final de mandat.  

Rezultatul sondajului nu este surprinzător ţinând cont de ultimele evenimente, este de părere Mark Leonard, director executiv al think-tank-ului “European Council on Foreign Relations” şi autor al cărţii “Ce gândeşte China?”.

“Povestea ultimilor ani este despre oportunităţile economice. Ştirile ultimelor şase luni au fost despre China şi despre ameninţarea pe care o reprezintă această ţară în Darfur şi în Tibet”, a declarat Mark Leonard. El a mai adăugat că puţinele lucruri pe care europenii le ştiu despre China provin din presă, unde imaginea acestei ţări este în general “nefavorabilă”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite