China, marele poluator în 2007

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră a fost cu opt procente mai mare decât în 2006 Emisiile poluante înregistrate în China anul trecut au depăsit nivelul celor din SUA cu 14%.

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră a fost cu opt procente mai mare decât în 2006

Emisiile poluante înregistrate în China anul trecut au depăsit nivelul celor din SUA cu 14%. Creşterea la nivel mondial a fost de 3,1%.

Evaluarea agenţiei olandeze de mediu privind nivelul emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial în anul 2007 plasează China pe prima poziţie în top, la o distanţă considerabilă de Statele Unite ale Americii, relatează Agenţia France Presse.

Responsabilă de aproape un sfert (24%) din emisiile de gaze cu efect de seră generate la nivel global, China a contribuit în proporţie de peste 60% la creşterea nivelului poluării din anul precedent.

Construcţiile, principala cauză

Potrivit agenţiei olandeze, factorul cel mai important care a determinat această situaţie îl reprezintă producţia de ciment, emisiile provenite din această activitate cunoscând o creştere de zece procente pe parcursul unui singur an.

Totodată, se estimează că reconstruţia locuinţelor de care au nevoie peste cinci milioane de oameni şi refacerea reţelei rutiere distruse de cutremurul care a lovit luna trecută provincia Sichuan va duce la o accelerare a creşterii emisiilor poluante provenite din acest sector.

Poluarea europeană, în scădere

Locul secund al topului realizat de olandezi îl ocupă SUA, responsabile de 21% din gazele cu efect de seră emise la nivel mondial în 2007, în creştere cu 1,8% faţă de anul precedent.

Specialiştii estimează că principala cauză în acest sens o reprezintă iarna mai aspră de care au avut parte americanii şi vara cu multe zile caniculare, ceea ce a dus la suprasolicitarea sistemelor de încălzire, respectiv de răcire.

În acelaşi timp, statele Uniunii Europene se fac vinovate de 12% din nivelul total al emisiilor poluante, pe locurile următoare situându-se India - cu opt procente - şi Rusia - cu 6%.

Olandezii apreciază că nivelul emisiilor poluante înregistrate în UE anul trecut, în scădere cu două procente faţă de 2006, se datorează iernii mai calde şi creşterii preţului la petrol.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite