China înfiinţează un minister al mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de Mediu chineză va deveni minister şi va avea mai multă putere de decizie China şi-a anunţat intenţia de a oferi guvernului un minister al mediului, în condiţiile în care,

Agenţia de Mediu chineză va deveni minister şi va avea mai multă putere de decizie

China şi-a anunţat intenţia de a oferi guvernului un minister al mediului, în condiţiile în care, după 30 de ani de continuă dezvoltare economică, această ţară a devenit cel mai mare poluator din lume. Decizia face parte din cadrul mai larg al reformei generale la care va fi supus guvernul chinez.

Consiliul de Stat al Republicii Populare Chineze a înaintat un proiect către Adunarea Naţională Populară, conform căruia ţara va avea mai mulţi miniştri cu competenţe lărgite. Proiectul va fi aprobat la sfârşitul acestei săptămâni.

"Administraţia şi serviciile publice sunt foarte slabe. Structura guvernului nu este raţională", a explicat necesitatea reformei secretarul Cabinetului, Hua Jianmin, când a prezentat proiectul parlamentului. "Puterile sunt concentrate şi insuficient controlate. Abuzurile de autoritate şi corupţia sunt în floare", a adăugat acesta.

Agenţia de Mediu devine minister

Până acum însă nu a fost fixat niciun termen-limită până la care să aibă loc restructurarea. Aceasta face parte dintr-o reformă administrativă mai vastă, care ar trebui finalizată până în 2020. Una dintre măsuri constă tocmai în ridicarea Agenţiei de Mediu la rangul de minister.

În ultima vreme, protecţia mediului a devenit una dintre provocările şi preocupările principale ale administraţiei chineze. În toţi aceşti ani, reprezentanţii Agenţiei de Mediu au admis că, deşi aveau multe ambiţii vizavi de protecţia mediului, nu le puteau pune în aplicare pentru că le lipseau mijloacele necesare.

"Protecţia mediului este una dintre politicile fundamentale ale ţării noastre şi care, în plus, este crucială pentru existenţa şi dezvoltarea Chinei", a subliniat Hua. Noul minister vizează "accelerarea construcţiei unei societăţi econome în ceea ce priveşte resursele naturale, care va încuraja orice acţiune coerentă de protecţie a mediului", a adăugat acesta.

Greenpeace salută iniţiativa

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a sugerat Chinei necesitatea schimbării statutului Agenţiei de Mediu. Un minister al mediului va avea mai multă autoritate mai ales în cadrul procesului de luare a deciziilor care implică şi celelalte ministere. Reprezentanţii organizaţiei ecologiste Greenpeace au salutat proiectul, exprimându-şi încrederea că acest minister va demonstra că, în China, toate chestiunile legate de mediu vor fi de-acum în centrul atenţiei guvernanţilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite