China extermină elefanţii Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără o atentă monitorizare, accesul oficial al Chinei pe piaţa fildeşului poate duce la dispariţia elefanţilor de pe continent Colţii de fildeş vor lua drumul Chinei cu acordul ONU.

Fără o atentă monitorizare, accesul oficial al Chinei pe piaţa fildeşului poate duce la dispariţia elefanţilor de pe continent

Colţii de fildeş vor lua drumul Chinei cu acordul ONU. Organizaţiile ecologiste se opun cu vehemenţă şi consideră că această hotărâre va încuraja braconajul.

Chinezii au primit undă verde din partea Comitetului Naţiunilor Unite pentru importul de fildeş african, în ciuda opoziţiei grupărilor ecologiste internaţionale, scrie "The Guardian".

Decizia Comitetului pentru Convenţia ONU a Speciilor în Pericol (CITES) constituie pentru militanţii ecologişti o lovitură grea dată elefanţilor din Africa, deoarece fildeşul reprezintă o piaţă neagră în creştere, de sute de milioane de dolari, iar China este cel mai mare consumator.

Fondul Internaţional de Protecţie a Animalelor (WWF) consideră că CITES a jucat elefanţii pe o singură carte şi tocmai această decizie de legalizare a importului de fildeş va duce la extincţia acestei specii pe continentul negru.

China a devenit, astfel, graţie deciziei ONU, cel de-al doilea mare importator de colţi de elefant, după Japonia, iar acest lucru va stimula braconajul, susţin cu tărie experţii care apreciază această hotărâre ca pe un atac direct la adresa speciilor protejate.

ONU favorizează braconajul

Stocurile de fildeş pentru export provin din patru state africane autorizate şi au fost făcute din colţii elefanţilor morţi. Astfel, cu acordul ONU, în China vor ajunge, în curând, peste o sută de tone de fildeş. Guvernele statelor exportatoare susţin că banii obţinuţi din aceste tranzacţii vor fi folosiţi pentru a proteja populaţiile de elefanţi, care, şi în Africa, întâmpină probleme serioase. Numai în ultimii zece ani numărul acestor mamifere a scăzut dramatic, de la 1,3 milioane de exemplare la 625.000.

"Sentinţa la moarte" dată elefanţilor africani de către CITES, prin legalizarea importului de fildeş în China, îngrijorează opinia publică internaţională, iar ecologiştii susţin că statul chinez nu are instrumente adecvate de control al comerţului cu fildeş.

Temerile celor care sunt preocupaţi de soarta acestor animale sunt îndreptăţite, deoarece numai patru state au voie să exporte colţii de fildeş strânşi de la elefanţii morţi din cauze naturale. Sărăcia îi va împinge pe băştinaşi să vâneze ilegal în jungla africană mii de elefanţi, iar chinezii nu sunt încă capabili să verifice provenienţa ilegală a fildeşului.

100 de tone

- este cantitatea de fildeş care va fi importată în curând de statul chinez din Botswana, Namibia, Zimbabwe şi Africa de Sud.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite