China pune la cale în secret o strategie anti-Tienanmen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Beijing vor să treacă sub tăcere comemorarea a 20 de ani de la protestele anticomuniste din faimoasa piaţă. Guvernul chinez intenţionează să blocheze orice manifestaţie dedicată evenimentelor din 4 iunie 1989, trecând deja la acţiuni de intimidare.

Cu puţin timp înainte de începerea Anului Nou chinezesc (7 februarie), vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping, a primit ca misiune instrumentarea unei campanii, numită „Proiect 6521”, vizând evitarea instabilităţii sociale în acest an.

Alături de aniversarea a şase decenii de la fondarea Republicii Populare, China are parte, în 2009, de o serie de comemorări „sensibile”: 50 de ani de la revolta tibetană, 10 ani de la reprimarea mişcării Falungong, 20 de ani de la represiunea manifestanţilor din Piaţa Tienanmen.

În consecinţă, campania prevede intensificarea supravegherii  disidenţilor politici şi a militanţilor pentru drepturile omului, precum şi controlul crescut al internetului. Meng Jianzhu, şeful Poliţiei chineze, şi Zhou Yongkang, un important membru al Biroului Politic al partidului comunist, au fost numiţi adjuncţii lui Xi Jinping pentru această strategie la nivel naţional.

Arestări preventive

Potrivit organizaţiei „Observatorul drepturilor civice”, cu sediul în China, recent, a fost arestat Zhang Shijun, un fost militar care a luat parte acum 20 de ani la mişcarea de protest din Piaţa Tienanmen.

Cu două zile înainte de arestare, el îi ceruse preşedintelui chinez Hu Jintao, într-o scrisoare deschisă, „să reexamineze oficial tragedia din 4 iunie 1989”.

La începutul lunii februarie, poliţia a interpelat rude ale studenţilor ucişi acum 20 de ani, după ce acestea ceruseră publicarea numelor victimelor.

Acum 20 de ani

La manifestaţiile de protest din Piaţa Tienanmen, desfăşurată între 15 aprilie şi 4 iunie 1989, au luat parte studenţi, intelectuali şi muncitori chinezi, care au denunţat corupţia din rândul aparatului de stat, cerând în acelaşi timp reforme politice. Mişcările contestatare s-au extins şi în marile oraşe.

După mai multe tentative de negociere eşuate, guvernul chinez a ordonat intervenţia armatei în Piaţa Tienanmen. Mii de persoane au fost ucise, iar alte câteva sute au fost arestate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite