Chile, pregătit pentru a nu deveni un nou Haiti / De 350 de ori mai puţine victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cutremur de cinci sute de ori mai puternic a provocat de 350 de ori mai puţine victime. Paradoxul cutremurelor din Chile şi Haiti, petrecute la diferenţă de o lună şi jumătate, se explică cel mai bine prin normativa Nch433, în vigoare în Chile din 1996, care prevede construcţia de clădiri după mecanisme antiseismice, tocmai pentru a înregistra cât mai puţine daune în caz de cutremur.

Chile era pregătit pentru a nu deveni un nou Haiti, relatează RTVE.es, care precizează că acest cod de construcţie a clădirilor a salvat mii de vieţi, chiar dacă şi condiţiile au fost diferite.

Este ce pot face seismologii în statele dezvoltate: ştim cum se ating plăcile şi cum pot fi cutremurele care pot apărea - iar aceasta se reflectă într-o legislaţie care prevede rezistenţa la cutremure, care să evite prăbuşirea clădirilor, a explicat Juan José Rueda, şeful serviciilor de informaţii seismice din cadrul Institutului geografic din Spania.

În cazul Chile, revizuirea normelor cu privire la proiectare a apărut în urma unei analize făcute de experţi, pe baza experienţelor din cutremurele anterioare. Această normă adună informaţii despre locul unde pot apărea seisme şi astfel se explică în ce locuri trebuie să fie construite clădirile cu o mai mare rezistenţă în caz de cutremur.

Când apare un cutremur, sunt unele lucruri care nu pot fi evitate, cum ar fi ghipsul unui tavan care cade şi ucide o persoană - dar ştim ce fel de unde vor fi generate, iar asta se reflectă în construcţia clădirii, a explicat Rueda.

Ţara dispune de legislaţia cea mai avansată din America Latină în domeniul riscului antiseismic, potrivit Ministerului chilian al Locuinţelor.Şi aceasta a salvat multe vieţi, afirmă sursa citată. Aceasta aminteşte că în Port-au-Prince, există doar două clădiri construite potrivit normelor antiseismice, ambele rămânând în picioare după cutremur.

Dacă în Haiti ar fi avut loc un cutremur de magnitudinea celui din Chile - consecinţele ar fi fost devastatoare, pentru că istoria seismică din Haiti nu ia în consideraţie un seism de o asemenea magnitudine.

Energia eliberată de seismul din Chile a fost de 500 de ori mai mare decât cea din cazul Haiti - deşi aici seismul a avut loc la 25 km de capitală, iar în Chile, la 200 km de cel mai mare centru urban. Mai mult, în Chile, epicentrul a fost mai profund, însă a provocat mai multe valuri de tsunami, mai scrie RTVE.es.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite