Chavez vrea un nou sistem financiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parteneri „întreprinderii“ liderului de la Caracas ar fi Rusia, China şi Iranul. La o săptămână după ce a semnat noi contracte militare şi economice cu Rusia, preşedintele Venezuelei ia măsuri împotriva crizei financiare mondiale.

Preşedintele Hugo Chavez a declarat că ţara sa pune la punct “un nou sistem financiar”, fondat pe o alianţă cu Iranul, cu Rusia şi cu China, partenerii strategici ai Venezuelei. Liderul de la Carcas a subliniat că de mare ajutor în acest demers îi sunt şi sfaturile aliatului său de la Havana, Fidel Castro. “Am studiat acest lucru cu o răbdare de ceasornicar”, a menţionat Chavez, anunţând elaborarea unui nou sistem financiar în Venezuela pentru a face faţă turbulenţelor de pe pieţe.

Preşedintele Venezuelei a refuzat să ofere mai multe detalii în legătură cu acest proiect, dar i-a asigurat, râzând, pe ziarişti că are deja câteva variante de nume pentru viitorul sistem fianciar, care s-ar putea intitula “Casa valorilor Chavez-Ahmadinejad, Chavez-Medvedev, sau Chavez-Hu Jintao”. Liderul de la Caracas a mai afirmat că ministrul de externe, Nicolas Maduro, s-a aflat în vizită la Teheran, unde a participat la înfiinţarea unei bănci iraniano-venezuelene, care-şi va uni operaţiunile cu cele aflate deja în curs cu China şi în curând cu Rusia.

Anunţul preşedintelui Chavez vine la o săptămână după ce liderul de la Caracas a efectuat un turneu internaţional în cinci ţări, printre care China şi Rusia, unde şi-a intensificat criticile la adresa politicii SUA. În acest context, o flotă de nave de război ruse a pătruns în Marea Mediterană pentru a efectua manevre, înainte de a-şi continua drumul către Venezuela, unde sunt prevăzute alte exerciţii.

Marile puteri, cu ochii pe America Latină

După conflictul din Georgia, Rusia a lansat o amplă ofensivă diplomatică în rândul statelor latino-americane conduse de lideri cu puternice poziţii anti-americane. O delegaţie rusă a vizitat recent Cuba, Venezuela şi Nicaragua, stabilind operaţiuni comune pentru dezvoltarea resurselor energetice, pentru transferuri de tehonologie şi pentru vânzări de arme. Și China şi-a extins prezenţa în regiune, încheind acorduri pentru energie şi infrastuctură în special cu Venezuela. Totodată, retorica antiamericană i-a apropiat pe preşedinţii Chavez şi Mahmoud Ahmadinejad.

Manevre în coasta SUA

Pe fondul relaţiilor tensionate ruso-americane, Rusia şi Venezuela vor efectua manevre comune în Caraibe, regiune considerată  zona de influenţă a SUA.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite