Cetăţeni români sechestraţi pe o insulă din Caraibe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile de presă din Israel au anunţat ieri că patru cetăţeni români se află printre grupul de străini, în majoritate israelieni, sechestraţi pe o insulă din Caraibe de mai mulţi

Agenţiile de presă din Israel au anunţat ieri că patru cetăţeni români se află printre grupul de străini, în majoritate israelieni, sechestraţi pe o insulă din Caraibe de mai mulţi angajaţi chinezi ai firmei de construcţii Ashtrom Engineering and Construction.

Incidentul a avut loc joi seară pe Insula West Caicos din arhipelagul Turks şi Caicos, teritoriu britanic. Amos Radian, ambasadorul Israelului în Republica Dominicană, a declarat apoi că 14 persoane, majoritatea israelieni, au fost eliberate, iar alte şase au rămas sechestrate. 

Informaţii contradictorii

Oficialul israelian a mai afirmat că printre acestea se află patru cetăţeni români, dar şi indieni. Radian a precizat că cei 14 străini au fost eliberaţi cu ajutorul diplomaţior britanici după mai multe ore de negocieri. Diplomatul israelian a menţionat, de asemenea, că străinii au fost reţinuţi de un grup de până la 200 de chinezi revoltaţi că nu şi-au primit salariile pe ultimele trei luni. El a subliniat că presa exagerează atunci când relatează despre acest conflict de muncă şi a recomandat evitarea termenilor „captivi“ şi „ostatici“.

În schimb, ambasadorul României în Israel, Eduard Iosiper, citat de RRA, a declarat că cetăţenii români despre care un diplomat israelian a afirmat că au fost sechestraţi erau turişti şi au putut părăsi insula. Iosiper a precizat că românii aflaţi pe insula respectivă nu au fost reţinuţi niciun moment.

„Erau turişti şi nu au putut părăsi insula imediat, pentru că muncitorii chinezi au blocat portul. Între timp însă, ei au putut pleca şi în prezent se află în Insula Providence“, a afirmat diplomatul român. Cu toate acestea, Ministerul de Externe de la Bucureşti a menţionat doar că verifică informaţia.

Revoltă în Atlantic

Sute de muncitori chinezi au fost aduşi pe insula West Caicos din arhipelagul Turks şi Caicos din Atlantic pentru a lucra la un proiect turistic construit de o subsidiară a grupului israelian Ashtrom.

Proiectul era finanţat însă de banca americană Lehman Brother, care a dat faliment la jumătatea lunii septembrie, provocând un deficit de lichidităţi firmei israeliene şi sistarea proiectului.

Pe de altă parte, muncitorii chinezi plătiseră 15.000 de dolari unei firme de recrutări din China pentru a fi aduşi în Caicos, potrivit AFP. Această situaţie a determinat 300 de muncitori chinezi să blocheze principalul port al insulei, întrerupând comunicaţiile, şi să sechestreze un grup de străini angajaţi ai firmei israeliene.

Arhipelagul Turks and Caicos

Regiune autonomă a Marii Britanii, insulele Turks şi Caicos sunt situate în Marea Caraibilor, la circa 60 de km de Bahamas şi 900 de km în sudul oraşului american Miami. Arhipelagul este cunoscut pentru turism, dar şi ca paradis fiscal, atrăgând companii offshore. Insulele au o populaţie de circa 30.000 de locuitori, peste 22.000 fiind concentraţi în cel mai mare oraş, Providenciales. Limba oficială este engleza, iar valuta, dolarul american.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite