Cercetătorii francezi au lansat un blog despre climă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clima face, în ultima vreme, obiectul unei puternice atenţii mediatice. De aceea, zece cercetători francezi de la Institutul Pierre-Simon-Laplace şi de la Laboratorul de meteorologie dinamică

Clima face, în ultima vreme, obiectul unei puternice atenţii mediatice. De aceea, zece cercetători francezi de la Institutul Pierre-Simon-Laplace şi de la Laboratorul de meteorologie dinamică au anunţat lansarea unui blog intitulat "Realităţile schimbărilor climatice" (http://blogs.tv5.org/climats).

Michael Desbois, specialist în climat tropical şi administrator al site-ului, spune că prin acest blog se încearcă asigurarea unei contraponderi la articolele pe tema încălzirii globale, care apar în media clasice în variante mult prea senzaţionaliste".

Redactorii site-ului dau şi un exemplu al percepţiei greşite marelui public în legătură cu topirea gheţurilor. "Dacă ne-am dat seama că banchiza arctică, din nordul planetei, s-a diminuat foarte mult, aceasta nu ar fi trebuit să ne împiedice să observăm, pe de altă parte, extinderea foarte importantă a gheţii în mările antarctice, din sud. Realitatea schimbărilor climatice nu se poate reduce doar la un eveniment sau două", explică Desbois.

Destinat unei audienţe largi

Pentru realizarea acestui site, cei doi cercetători s-au inspirat după blogul american "Realclimate". Acesta, fondat la sfârşitul anului 2004 de către un colectiv de cercetători nord-americani, a devenit în Statele Unite un adevărat loc de dezbatere pentru comunitatea ştiinţifică preocupată de încălzirea globală. Pe blogul american, postările sunt specializate.

Cercetătorii francezi însă intenţionează să se adreseze unei audinţe mai largi. "<> a fost deschis pentru a da o replică presei agresive britanice, prin intermediul căreia erau difuzate informaţii incomplete şi chiar înşelătoare în ceea ce priveşte schimbările climatice.

Blogul franţuzesc nu va avea, a priori, vocaţia de a redresa greşelile omologilor din alte ţări. Noi nu intenţionăm să polemizăm, ci vrem să oferim tuturor celor interesaţi informaţii obiective şi riguroase", a precizat administratorul blogului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite