Cel puţin o sutã de rãniţi, în urma confruntãrilor dintre partizanii şi opozanţii lui Morsi la Cairo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sutã de persoane au fost rãnite vineri în confruntãrile dintre partizanii şi adversarii preşedintelui Mohamed Morsi care manifestau separat în piaţa Tahrir din Cairo, pe fondul disputelor dintre executiv şi justiţie, relateazã AFP.

Manifestanţii celor douã tabere au aruncat cu pietre şi cocktailuri molotov, provocând cel puţin 110 rãniţi, conform ministerului Sãnãtãţii, în primele violenţe de aceastã amploare de la alegerea preşedintelui Morsi, în iunie.

La apelul Frãţiei Musulmane din care face parte şi Morsi, sute de persoane au manifestat împotriva achitãrii, miercuri, a unor membri ai fostului regim acuzaţi cã au trimis agresori pe cãmile pentru a ataca protestatarii din piaţa Tahrir, în timpul revoltei care a provocat înlãturarea lui Hosni Mubarak la începutul lui 2011.

Un alt protest a fost convocat de cãtre militanţii laici pentru a solicita formarea unei noi comisii constituante mai reprezentativã, în timp ce Înalta curte administrativã trebuie sã se pronunţe, marţi, cu privire la legalitatea comisiei actuale dominatã de islamişti.

Confruntãrile au început când partizanii Frãţiei musulmane au distrus podiumul unui grup care scanda sloganuri anti-Morsi, conform unui jurnalist AFP.

Manifestanţii au incendiat douã autobuze care fuseserã utilizate pentru transportarea susţinãtorilor Frãţiei musulmane în piaţã, conform martorilor.

"Jos cu domnia Conducãtorului Suprem" scandau manifestanţii anti-Morsi, referindu-se la conducãtorul mişcãrii islamiste, Mohammed Badie.

Conform unui corespondent AFP, confruntãrile s-au diminuat în intensitate dupã ce partizanii taberei islamiste s-au retras din piaţa Tahrir în cursul serii. Conform televiziunii publice, ei s-au adunat în faţa biroului procurorului general aflat în apropiere.

Frãţia Musulmanã a dezminţit pe Twitter orice implicare a membrilor sãi în confruntãri: "Nu suntem implicaţi în violenţele din Tahrir şi niciunul dintre membrii noştri nu se aflã la faţa locului", scrie mişcarea.

Între timp, preşedintele Morsi a promis cã foştii responsabili din era Mubarak achitaţi miercuri vor fi judecaţi din nou.

"Nu putem sã-i ignorãm pe cei care au comis crime împotriva naţiunii", a spus acesta într-o moschee din Alexandria, conform agenţiei oficiale Mena.

"Vor avea de-a face cu justiţia şi sistemul judiciar", a adãugat el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite