VIDEO Carne de tun pentru Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii aşteaptă ordinul comandantului suprem
Militarii aşteaptă ordinul comandantului suprem

Obama trimite peste 30.000 de soldaţi americani  ce vor da un asalt decisiv asupra talibanilor. Prioritatea noii strategii a preşedintelui Statelor Unite constă în antrenarea trupelor afgane.  

Preşedintele Barack Obama urma să anunţe, ieri seară, noua sa strategie pentru Afganistan, în cadrul unui discurs susţinut în faţa celei mai prestigioase academii militare americane, West Point.

Potrivit presei americane, noua strategie a Statelor Unite în Afganistan va presupune trimiterea a cel puţin 30.000 şi cel mult 35.000 de soldaţi, care vor ajuta restul trupelor internaţionale (110.000) să asigure securitatea populaţiei, să întărească lupta împotriva talibanilor şi împotriva reţelei Al-Qaida şi să accelereze antrenarea forţelor afgane, astfel încât acestea să se poată descurca singure, după plecarea soldaţilor americani şi ai NATO.

Nota de plată

Unul dintre punctele strategiei prevede dublarea numărului de soldaţi şi poliţişti afgani (de la 200.000 la 400.000), până în 2012, cu un an mai devreme decât era prevăzut. Generalul Stanley McChrystal, comandantul trupelor internaţionale din Afganistan, care ceruse 40.000 de soldaţi, le-a comunicat congresmenilor americani că retragerea trupelor ar putea începe în 2013.

Casa Albă a precizat că retragerea s-ar putea încheia în 2017-2018. Liderul de la Casa Albă va avea dificultăţi în a le explica americanilor, din ce în ce mai ostili faţă de acest război, noua sa strategie.

Nici congresmenii republicani nu sunt prea încântaţi de decizia lui Obama, după ce Comisia de Buget a Casei Albe a estimat că un singur soldat trimis în Afganistan costă aproximativ un milion de dolari anual.

Un calcul simplu arată că nota de plată pentru acest conflict va creşte cu 30-35 de miliarde de dolari pe an. Cifre greu de digerat pentru populaţia americană în actualele condiţii, mai ales că anul acesta bugetul alocat războiului din Afganistan s-a dublat faţă de anul precedent, ajungînd la 6,7 miliarde de dolari, doar pentru iunie 2009.

Ajutor de la aliaţi

Pentru a ajunge la numărul de trupe solicitat de generalul McChrystal, preşedintele Obama urma să ceară aliaţilor NATO încă aproximativ 10.000 de soldaţi. Marea Britanie, care are al doilea contingent ca mărime (9.000 de soldaţi), va trimite doar 500 de soldaţi. Cea mai consistentă „ofertă", neconfirmată oficial, vine din partea Italiei.

Surse oficiale anonime citate de cotidianul „Il Messaggero" susţin că Parlamentul de la Roma va aproba până la sfârşitul acestui an trimiterea a 3.200 de soldaţi, iar până în vara lui 2010 alţi 800 se vor alătura contingentului italian din Afganistan. Suplimentarea forţelor se va face însă treptat, după retragerea unor soldaţi italieni din alte zone, precum Liban şi Balcani.

Restul aliaţilor sunt însă ceva mai rezervaţi, chiar dacă premierul britanic, Gordon Brown, şi Barack Obama au salutat progresele realizate „în împărţirea poverii", în cadrul unei videoconferinţe ce a avut loc luni seara. Cei doi lideri au insistat totuşi asupra necesităţii de a-i încuraja pe aliaţii NATO "să facă mai mult" pentru a contribui la efortul de război în Afganistan, a indicat un comunicat al guvernului britanic.

Conform cotidianului "Le Monde", Franţei i s-au cerut 1.500 de soldaţi, informaţie dezminţită de Ministerul de Externe. De altfel, luni, Barack Obama a discutat telefonic cu principalii lideri din ţările NATO. Noi discuţii vor avea loc la reuniunea ministerială a Alianţei Nord-Atlantice, care va avea loc mâine şi poimâine, şi unde SUA sunt reprezentate de secretarul de Stat, Hillary Clinton.

Reticenţe la Berlin

Germania, care are al treilea contingent ca mărime (4.500 de soldaţi) nu va lua o decizie privind eventuale întăriri decât după conferinţa asupra Afganistanului, organizată la Londra, la 28 ianuarie 2010.
În luarea unei decizii va cântări foarte mult şi votul Bundestagului (Camera Inferioară a Parlamentului), care trebuie să aprobe, la 13 decembrie, prelungirea cu un an a desfăşurării de trupe.

Dincolo de angajamentele faţă de aliaţi, cancelarul trebuie să ţină cont şi de susţinerea tot mai redusă de care se bucură misiunea germană în Afganistan, mai ales după ce ministrul Muncii, Franz-Josep Jung, care a deţinut portofoliul Apărării până în octombrie, a demisionat în urma unui raid aerian soldat cu numeroase victime civile. Premierul polonez, Donald Tusk, a mărturisit că va trimite noi trupe doar dacă nu va avea altă soluţie.

România trimite mai mulţi soldaţi în Afganistan

Ultima solicitare a NATO referitoare la suplimentarea trupelor române din Afganistan cu 600 de militari nu a ajuns încă, pe canale oficiale, la nivelul MApN. România a realizat deja o suplimentare a prezenţei militare în Afganistan, imediat după ce şi-a retras trupele din Irak, la mijlocul anului 2009. În acest moment, Armata Română are în Afganistan 1044 de luptători, dintre care 986 în cadrul ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă de Securitate), condusă de NATO, iar 58 în cadrul Operaţiunii Enduring Freedom, alături de SUA. În anul 2010, România va trimite suplimentar în Afganistan o echipă OMLT (de consiliere şi instruire a armatei afgane). Această suplimentare nu are însă legătură cu ultima solicitare a NATO, a cărei acceptare ar necesita o nouă aprobare din partea CSAT.

Securitate şi violenţă

Pe măsură ce numărul trupelor din Afganistan a crescut, s-a intensificat şi violenţa. Circa 1.530 de soldaţi au fost ucişi în 2009, cel mai negru bilanţ de la declanşarea războiului în noiembrie 2001. Dezvoltarea economiei este frânată de corupţia endemică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite