Captura secolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii îşi propun să-şi îngroape emisiile poluante de carbon în plăcile de bazalt aflate pe fundul mărilor şi oceanelor Dioxidul de carbon va fi stocat, în premieră,sub plăcile

Americanii îşi propun să-şi îngroape emisiile poluante de carbon în plăcile de bazalt aflate pe fundul mărilor şi oceanelor

Dioxidul de carbon va fi stocat, în premieră,sub plăcile de bazalt aflate pe fundul Oceanul Pacific. Tehnologiile de stocare sunt sută la sută ecologice.

Americanii au găsit o cale ingenioasă de stocare a emisiilor de dioxid de carbon pe fundul oceanului. Acest plan va fi pus în aplicare pe partea vestică a continentului, iar specialiştii consideră că, dacă totul va merge strună, Statele Unite sunt pe cale de a face cea mai mare captură de CO2 din istorie.

Studiul a fost făcut de un grup de geologi care susţin că straturile de bazalt care se găsesc în zona plăcii tectonice Juan de Fuca din Oceanul Pacific sunt ideale pentru stocarea, sub ele, pe termen lung a dioxidului de carbon.

Noile tehnologii puse la punct de experţii americani permit capturarea din atmosferă şi transportul dioxidului de carbon din punctele cele mai îndepărtate în care acestea se găsesc, cât şi stocarea lor pe fundul oceanului.

Această tehnică revoluţionară, susţin geologii, este 90% ecologică şi este astfel concepută încât scurgerile de carbon să fie zero.

Europenii stochează CO2 direct în pământ

Mediul înconjurător este deplin protejat şi, prin scăderea emisiilor de carbon prin acest nou procedeu de capturare şi stocare, poate fi prevenit fenomenul încălzirii globale. Eficacitatea acestei metode depinde însă de capacitatea rezervoarelor, de timpul de retenţie a gazelor poluante şi de riscul pe care îl pot reprezenta eventualele scurgeri accidentale.În Europa, tot în premieră, dioxidul de carbon, extras din atmosferă, va fi stocat, prin injectare, sub pământ.

Această metodă de curăţire a atmosferei de CO2 se aplică în cadrul unui proiect-pilot desfăşurat la Ketzin, în Germania, la 30 km de Berlin. Zilnic, aici se vor injecta 100 tone dioxid de carbon (echivalentul emisiilor poluante a 60 de maşini), într-un fost rezervor subteran de gaze naturale, a cărui capacitate este de 60.000 tone.

Metoda este considerată indispensabilă în lupta cu încălzirea globală, deşi Greenpeace avertizează asupra riscului unor scurgeri masive de dioxid de carbon în sol.

1,7 tone

- este cantitatea anuală a emisiilor de carbon care provin din Statele Unite ale Americii

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite