Capricioasa "La Niña" a îngropat China sub nămeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că fenomenele extreme din China au cauze naturale, nefiind provocate de încălzirea globală Zăpezile abundente care au acoperit partea de sud a Chinei şi au provocat

Specialiştii spun că fenomenele extreme din China au cauze naturale, nefiind provocate de încălzirea globală

Zăpezile abundente care au acoperit partea de sud a Chinei şi au provocat moartea a cel puţin 60 de persoane în ultima perioadă nu au fost cauzate de încălzirea globală. Oamenii de ştiinţă pun aceste fenomene extreme pe seama temperaturilor foarte scăzute înregistrate în această iarnă. În plus, fenomenul La Niña a influenţat, într-o oarecare măsură, căderile masive de precipitaţii sub formă de ninsoare.

La Niña a adus o masă de aer umed în partea de sud a Chinei, în timpul unei ierni cu temperaturi extrem de reci, ceea ce a provocat căderi de zăpadă, după cum au explicat experţii în meteorologie din China. "Precipitaţiile au fost provocate de o circulaţie atmosferică anormală, precum şi de fenomenul La Niña.

Prognozele arată că La Niña va continua cel puţin până în vara acestui an", a precizat Dong Wenjie, meteorolog la Centrul Naţional pentru Climă. Zăpezile împiedică zeci de milioane de persoane să se întoarcă acasă pentru a celebra împreună cu familiile lor Noul An Chinezesc.

"Aceste zăpezi nu au nicio legătură cu încălzirea globală", a ţinut să precizeze şi Penny Whetton, unul dintre autorii celui de-al patrulea raport al Comitetului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). Aceasta a adăugat că asemenea fenomene sunt naturale şi au loc o dată la un anumit interval de timp. "Nu cred că există vreun motiv pentru a pune aceste evenimente pe seama încălzirii globale.

Simulările cu schimbări climatice nu prevăd intensificarea căderilor masive de zăpadă. China s-ar putea aştepta la o climă mai puţin stabilă din cauza încălzirii globale, dar aceasta se va manifesta mai degrabă sub forma unor furtuni tropicale mai intense, de exemplu", a mai spus Whetton.

Fenomene naturale manifestate regulat

David Jones, meteorolog la Centrul Naţional pentru Climă din Australia, a spus, de asemenea, că zăpezile abundente nu sunt legate de schimbările climatice, spre deosebire de inundaţii, de valuri de căldură sau de incendii, rezultate ca urmare a creşterii temperaturilor globale. "Iarna este perioada anului când în emisfera nordică au loc fenomene extreme precum sunt aceste zăpezi. Am fost tot timpul martorii unor astfel de evenimente şi vom fi în continuare", a mai spus acesta.

Pe de altă parte, reprezentanţii uneia dintre cele mai mari organizaţii ştiinţifice din lume, Uniunea Americană de Geofizică, spun că schimbările climatice care au loc în ultima perioadă sunt semne ale unor dereglări îngrijorătoare. "Nu ne mişcăm doar într-o lume mai fierbinte, ci şi într-una mult mai diferită faţă de cea cu care am fost obişnuiţi până acum. Vom fi din ce în ce mai surprinşi de schimbările care au loc pe glob, pentru că ne învârtim într-o lume în care atmosfera şi clima nu se mai comportă aşa cum s-au comportat până acum."

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite