Capitala Port-au-Prince la 7 zile de la cutremur: haos, foamete şi oameni salvaţi de sub dărâmături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 126 de ore de la cutremurul devastator din Haiti, echipele de intervenţie au salvat alte două persoane de sub dărâmăturile unui supermarket prăbuşit în capitala Port-au-Prince. Oraşul continuă să rămână în haos, oamenii se luptă pe mâncare şi pe locurile din autobuzele care-i duc la ţară, departe de capitala în care nu a mai rămas nimic.

CITIŢI ŞI:

Sinistraţii din Haiti vor primi 100.000 de dolari de la şefii combinatului de la Galaţi

VIDEO Emanuel Petruţ îi ajută pe haitieni

VIDEO Jurnal din infernul din Haiti: „Morţii zac pe străzi“


VEZI AICI IMAGINILE TRIMISE DE INGINERUL TIMIŞOREAN, DIN HAITI

"Este o noapte foarte frumoasă fiindcă am muncit aproape 26 de ore ca să-i salvăm pe cei doi supravieţuitori. Acum trebuie să ne strângem din nou şi să începem căutările după ceilalţi oameni", a declarat Charles Macdermott, membru al echipei de salvare.

Cele două echipe care au colaborat la această operaţiune sunt din Florida şi New York. Ele au salvat un bărbat de 30 de ani şi o femeie de 40 de ani. Ambele persoane sunt acum în stare stabilă. Echipele de intervenţie caută supravieţuitori prin toate colţurile capitalei, cel mai grav afectate de cutremur.


Operaţiunile securităţii au devenit unele dintre cele mai grele provocări în capitala spulberată de cutremur, întrucât limitează capacitatea Naţiunilor Unite şi oficialilor de peste tot pentru a distribui produse alimentare şi medicamente, oamenii începând să se îmbulzească la aeroport.

Consiliul de Securitate ONU a aprobat, luni, în unanimitate, propunerea secretarului general Ban Ki-moon de a trimite 3500 de militari pentru menţinere păcii în Haiti pentru a ajuta la efortul de ajutor umanitar, dar nu este clar cât de curând aceştia vor ajunge.

Oficiali ai Pentagonului au declarat că au circa 1.700 de militari în Haiti, şi aproximativ 5000 de soldaţi americani şi puşcaşii marini sunt aşteptaţi să ajungă în ţară către mijlocul saptamanii.

"Securitatea este cheia acum pentru ca noi să ne punem cu picioarele pe pământ", a declarat Vincenzo Pugliese, un purtător de cuvânt al ONU.

Vezi aici imagini cu haitienii, la şase zile de la cutremur. Sursa: Boston.com

Străzile de aici s-au umplut de oameni care încearcă să supravieţuiască la şase zile după un cutremurur de magnitudinea 7.0 care a distrus capitala haitiană.

Comisia Europeană, organismul executiv al Uniunii Europene, a estimat că 200.000 de persoane au fost ucise în cutremur, mult mai mult decât cele 50.000 estimate în week-end. Noile cifre se bazează pe informaţii de la guvernul haitian, dar oficialii au avertizat că aceasta era încă doar o estimare.

În ciuda ajutoarele primite, localnicii se plâng de foame şi sete.

Majoritatea celor care au nevoie de mâncare şi de medicamente sunt copiii. Un reprezentant de la UNICEF, care încearcă să deschidă un sediu pentru a îngriji copiii care şi-au pierdut familiile, a declarat că  mii de tineri ar fi putut fi separaţi de părinţii lor, în acest dezastru.

Administraţia Obama a spus că ar permite, temporar copiilor haitieni orfani care sunt eligibili pentru adoptarea de către cetăţenii SUA în Statele Unite pentru a primi îngrijire. "Ne-am angajat să facem tot ce putem pentru a ajuta familiile din Haiti să se reunească, în această perioadă foarte dificilă," Homeland Security secretarul Janet Napolitano a spus într-o declaraţie.

Exodul din capitală

În Port-au-Prince, localnicii disperaţi se urcă pe acoperişurile autobuzelor pentru a evada din haosul care a pus stăpânire pe capitală. Peste tot în oraş, autobuzele au plecat spre zona rurală pline de oameni şi s-au întors în oraş complet goale, iar preţul biletelor s-a dublat.

În oraşele Les Cayes, Jeremie şi Cap Haitien, autobuzele au fost angajate de către organizaţiile civice, bănci şi alte întreprinderi şi trimise în capitală pentru a lua pe cine vrea să plece de acolo. Dar nevoia de transport a depăşit demult numărul autobuzelor disponibile.

"Numărul oamenilor care vor să plece creşte de la zi la zi", a declarat Michel Pierre Andre, un şofer de autobuz care face ruta către Jeremie.  "Nimeni nu vrea să vină în Port-au-Prince. Nu este nimic aici. Nu există mâncare pentru a putea fi cumpărată. Nu sunt locuri de muncă. Nu e nimic", a spus Pierre Andre.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite