Capitala economică a Indiei, însângerată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 120 de persoane au fost ucise în urma unor atacuri teroriste coordonate asupra oraşului Bombay. Forţele de securitate indiene încercau aseară să elibereze capitala economică Bombay (Mombai) de grupările de terorişti care au şocat întreaga lume.

Serviciile secrete din mai multe ţări şi armata indiană desfăşurau aseară o operaţiune de amploare menită a-i ucide sau dezarma pe teroriştii care au şocat ieri întreaga lume, după ce au atacat, cel mai probabil de pe mare, capitala financiară a ţării, Bombay.

Forţele de securitate indiene au acţionat ieri prudent, pentru a nu pune în pericol viaţa civililor şi a ostaticilor pe care teroriştii reuşiseră să-i captureze în două dintre hotelurile de lux ale capitalei economice, în care se află şi Bollywoodul, unul dintre simbolurile moderne ale Indiei. La închiderea ediţiei, 125 de persoane fuseseră ucise şi alte 327 rănite grav.

Încă din prima fază a asediului, teroriştii au atacat hotelurile Taj Mahal şi Oberoi. Agenţiile internaţionale au transmis imagini înfricoşătoare cu hotelul Taj Mahal în flăcări, în timp ce din Oberoi se puteau auzi focuri de armă automată.

Majoritatea celor surprinşi în cele două hoteluri în momentul atacului au reuşit să scape în momentul în care armata a luat cu asalt stabilimentele.

Nu există însă date exacte cu turiştii care nu ar fi reuşit să scape. Alte locaţii vizate de atacatori au fost Gara Centrală, spitalul Cama, dar şi un complex religios evreiesc unde la închiderea ediţiei teroriştii continuau să ţină ostatici cel puţin zece israelieni, printre care se afla şi un rabin.

Teroriştii au venit de pe mare

Cu toate că în Bombay au avut loc mai multe atentate teroriste în ultima săptămână, se pare că grupurile care au atacat ieri deschis ar fi sosit cu puţin timp înainte, de pe mare. Nu este exclus, după cum susţine chiar premierul indian, Manmouhan
Singh, ca operaţiunea să fi fost pusă la cale de un alt stat, fiind vizate Pakistanul sau Bangladeshul.

„Atacurile bine plănuite şi bine orchestrate, probabil cu legături externe, au avut scopul să creeze un sentiment de teroare prin alegerea unor obiective prestigioase”, a declarat Singh. „Vom aborda ferm cu ţările vecine această problemă. Nu vom tolera folosirea teritoriului lor pentru lansarea atacurilor şi vor plăti preţul, dacă nu vor lua măsurile adecvate”, a spus Singh.

Starea de haos a fost însă potenţată în prima fază de uciderea şefului diviziei antiteroriste din Bombay. Acesta a decedat într-un schimb de focuri cu teroriştii. 

Occidentalii, ţinte preferate

Atacurile, extrem de spectaculoase şi bine coordonate, ar putea duce cu gândul la o organizare militară. De altfel, bărbaţii ce par a face parte din gruparea Mujahedinilor din Deccan, erau înarmaţi cu puşti de asalt şi cu grenade. „Erau foarte tineri, parcă erau copii.

Au spus că îi vor pe toţi cei care au paşapoarte americane sau britanice”, a declarat un turist britanic, pentru televiziunile locale, care reuşise să scape totuşi din hotel.

Chiar şi rapoartele medicale demonstrează faptul că teroriştii au căutat cu precădere ţinte occidentale. Printre persoanele decedate sau ajunse în stare gravă la spital se numără greci, germani, australieni şi chiar japonezi.

„Ne-am aruncat la pământ sub biroul recepţionerului. Mi-am scos pantofii şi am fost practic împinşi afară de personalul hotelului”, a povestit Esperanza Aguiree, un oficial spaniol ce a reuşit să scape din hotelul Trident. „Am văzut doar sânge pe jos, prin care am fost nevoită să merg în picioarele goale”, a povestit ea clipele de coşmar prin care a trecut.

„Putem vedea totul, ca într-un ţarc”, povesteşte Apnavi Thacker, blocată într-o clădire ce se afla vizavi de  hotelul Taj Mahal. „Armata a reuşit să scoată toţi civilii din zonă şi să creeze cordoane de securitate pe toate drumurile care duc la hotel.

Am văzut însă câteva persoane la ultimul etaj al hotelului, pe balcon. Nu ştiam însă dacă erau terorişti sau turişti. Au stat destul de multă vreme pe balcon, vorbind la telefon”, povesteşte Apnavi Thacker.

Efecte economice şi politice

India va resimţi multă vreme de acum înainte efectul atacurilor teroriste pe teritoriul său. Atacurile au afectat o ţară lovită deja de criza economică globală, din cauza căreia numeroşi investitori străini îşi retrăseseră banii de la bursa din Bombay.

„Teroriştii au atacat cele mai importante simboluri ale centrului financiar al Indiei, vizând locuri frecventate de străini, pentru a destabiliza pieţele şi pentru a-i speria pe turişti”, a spus Nikhilesh Bhattacharyya, economist la Moody’s Economy.com.

“De patru sau cinci ani se înregistrează o tentativă constantă de a submina economia indiană şi atacurile fac parte din această tentativă”, crede Ajai Sahni, preşedintele Institutului de gestionare a conflictelor din New Delhi.

Industria turismului, una dintre cele mai dezvoltate în India, va avea de asemenea de suferit, cel mai probabil pentru mulţi ani de acum înainte. Autorităţile îşi pot pierde totodată credibilitatea că pot gestiona arsenalul nuclear, într-o zonă ce a devenit tot mai tumultoasă în ultimii ani. 

Misterul brăţării hinduse

Rămâne învăluită în mister identitatea teroriştilor ce au atacat capitala financiară a Indiei, comentează „La Stampa”, care citează anumite ziare indiene.

Acestea au ridicat semne de întrebare referitoare la locul de provenienţă a atacatorilor, după ce mai multe imagini surprinse de o cameră de luat vederi arată un tânăr terorist care poartă la mână o brăţară sacră hindusă.

Acest obiect, folosit ca semn de recunoaştere de către anumiţi militanţi extremişti hinduşi, atrage atenţia asupra grupărilor teroriste din interiorul Indiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite