Canada: Zece ani de închisoare pentru purtarea unei măşti în timpul unei manifestaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul canadian a adoptat miercuri o lege care pedepseşte cu zece ani de închisoare pe oricine poartă o mască în timpul unei manifestaţii, relatează AFP.

Această măsură ar trebui să permită lupta împotriva "vandalismului şi a violenţelor", a asigurat deputatul conservator Blake Richards, cel care se află în spatele acestei iniţiative legislative.

"Membrii grupului Black Bloc incită la manifestaţii peste tot în Canada", a explicat el, luni, în timpul prezentării textului legii.

Black Bloc este o grupare anarhistă ai cărei membri defilează îmbrăcaţi în negru şi care îşi ascund chipul cu ajutorul ochelarilor şi fularelor. Acuzaţia că sunt violenţi a venit în urma manifestaţiilor organizate de căre studenţii din Quebec, în primăvară.

Legea a fost adoptată cu 153 de voturi pentru şi 126 împotrivă.

Aceasta prevede închisoare de până la zece ani pentru persoanele care poartă măşti "fără o scuză legitimă" şi care participă la o manifestaţie.

Potrivit reprezentanţilor opoziţiei, această lege nu este necesară, deoarece codul penal din Canada prevede măsuri adecvate în aceste cazuri.

"Nu cred că oamenii înţeleg implicaţiile: când devine mască o pălărie care acoperă chipul?" a adăugat Bob Rae, lider interimar al Partidului liberal. "Le vom spune oamenilor să nu poarte măşti când este frig?", a continuat acesta.

Criticile au apărut, în egală măsură, în mediul online, în contextul în care canadienii se pregătesc de Halloween. "Copii, nu purtaţi măşti în seara asta, în preajma casei deputatului nostru conservator", a scris un alt canadian pe Twitter.

"Veţi fi reţinuţi, deoarece ameninţaţi securitatea naţională!", a mai adăugat acesta, ironizând legea adoptată de către parlament.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite