Canada: Mii de litri de apă radioactivă, deversaţi într-un lac. Autorităţile spun că incidentul este minor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile canadiene au anunţat că un incident  produs la o centrală nucleară a provocat scurgerea a mii de litri de apă slab radioactivă în lacul Ontario, aflat la graniţa cu Statele Unite, relatează AFP.

"Evenimentul este unul minor, potrivit scării de reglementare, şi nu are decât efecte neglijabile asupra mediului şi nici un impact asupra sănătăţii omului", a dat asigurări într-un comunicat Ontario Power, important producător public de electricitate, deţinut de Guvernul provinciei Ontario.

Grupul a dat asigurări că "nu există nici un efect asupra calităţii apei potabile".

Totodată, Comisia canadiană pentru siguranţă nucleară a afirmat pe site-ul său de Internet că "riscul radiologic pentru mediu şi sănătatea omului este neglijabil".

Potrivit Ontario Power, circa 73.000 de litri de apă demineralizată (care conţine urme slabe de tritiu, un element radioactiv) au fost deversaţi accidental în lac, din cauza unei probleme de etanşeitate la o pompă a centralei Pickering.

Una dintre cele cinci care produc electricitate în Canada, centrala Pickering este situată la 35 de kilometri est de Toronto, principalul oraş al ţării, care are aproximativ 2,6 milioane de locuitori.

Incidentul s-a produs în condiţiile în care seria de accidente de la centrala nucleară Fukushima, din nord-estul Japoniei, a stârnit temeri privind o catastrofă comparabilă cu cea de la Cernobîl, redeschizând în mai multe ţări dezbaterea privind energia atomică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite