Canabisul, folosit în scopuri terapeutice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Canabisul este un drog ilicit, în Franţa, fie că este folosit în scop recreativ sau terapeutic. Medicii olandezi pot prescrie fără nicio restricţie canabis persoanelor care suferă de anumite patologii. Canada şi 14 state americane autorizează, de asemenea, consumul de canabis din motive terapeutice, informează ziarul francez Le Monde.

Olivier, în vârstă de 50 de ani, atins de o scleroză în plăci, fumează în fiecare zi canabis pentru a-şi diminua durerile şi efectele secundare ale tratamentului urmat, o injecţie săptămânală cu interferon beta 1-a.

Este foarte eficient împotriva greţurilor şi pentru creşterea poftei de mâncare, explică el. Fără el, nu aş mai putea ieşi din casă şi apoi acest lucru îmi menţine moralul. La 26 august, jandarmii au năvălit în casa lui şi i-au confiscat plantele.

Olivier, căruia i s-a aplicat o amendă de 150 de euro, este revoltat: Nu sunt nici dealer nici toxicoman, iar canabisul mă ajută mai mult decât tratamentele clasice contra durerii. Nu vreau să sfârşesc într-un scaun cu rotile.

Nicolas, un fost inspector de poliţie luxemburghez, nu are asemenea probleme. Medicul său olandez instalat în Germania îi prescrie bediol, flori de canabis sub formă de praf, pe care îl cumpără din Olanda.

Îl pun într-un ceai de cânepă pe care îl beau seara. Sufăr de un sindrom al deficitului de atenţie cu tulburări de hiperactivitate (ADHD), ceea ce mi-a schimbat viaţa, afirmă acest bărbat în vârstă de 54 de ani, care nu suporta metilfenidatul prescris pentru acest sindrom.

Medicii olandezi pot prescrie fără nicio restricţie canabis, din 2003, în formă naturală, persoanelor care suferă de anumite patologii.

Datele clinice au arătat eficienţa acestei terapii mai ales în combaterea durerii în scleroza în plăci şi unele cazuri de miopatii sau de cancer, pierderea poftei de mâncare în chimioterapii şi, în mod mai speculativ, pentru a ajuta persoanele atinse de ADHD, explică Marco Van de Velde, director al Agenţiei pentru canabisul medical din Olanda.

Creat în 1998 la presiunea asociaţiilor de bolnavi de scleroză în plăci, acest organism subordonat ministerului sănătăţii controlează producţia de canabis şi este singurul abilitat să vândă farmaciilor. Trei produse sunt vândute în farmacii, cu diferite dozaje de tetrahidrocanabinol şi de canabidiol care nu este psihoactiv şi are avantajul de a atenua eventualele efecte secundare legate de THC (stări de delir, anxietate, oboseală).

Nu se recomandă să se fumeze canabis, deoarece în această stare este nociv. Se poate consuma în ceai sau inhala cu un vaporizator, adaugă Marco Van de Velde. Cinci sute de pacienţi se aprovizionează din farmacii, ceilalţi preferând coffee-shop-urile în care produsul, încă foarte puţin compensat de companiile de asigurări, este mai ieftin.

Canada şi paisprezece state americane autorizează, de asemenea, consumul de canabis din motive terapeutice, în lipsa unei alternative şi ca urmare a recomandării medicale sau a unei autorizaţii speciale. Alături de prescrierea marijuanei, pe piaţă există medicamente pe bază de canabis.

Tot Statele Unite şi Canada au autorizat prescrierea marinolului şi cesametului (tetra-hidrocanabinol sau THC de sinteză) pentru tratarea greţurilor şi a stărilor de vomă asociate cu chimioterapiile anticanceroase şi pentru creşterea poftei de mâncare la persoanele care au Sida.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite