Campanie împotriva risipei alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Britanicii aruncă anual o treime din fructele şi legumele cumpărate Costurile obişnuinţei de a arunca suplimentul de hrană se ridică la trei miliarde de lire sterline. Gordon Brown cere

Britanicii aruncă anual o treime din fructele şi legumele cumpărate

Costurile obişnuinţei de a arunca suplimentul de hrană se ridică la trei miliarde de lire sterline. Gordon Brown cere măsuri pentru limitarea fenomenului.

În timp ce criza preţurilor la alimente este în creştere şi multe ţări din lumea a treia se luptă cu flagelul foametei, în ţările dezvoltate se face risipă de mâncare. În Marea Britanie, de exemplu, acest fenomen a atins cote atât de înalte, încât se vorbeşte despre "un munte" de produse alimentare aruncate la coşul de gunoi.

Vina supermarketurilor

Într-un raport dat publicităţii de cabinetul prim-ministrului britanic Gordon Brown se arată că măsurile care trebuie luate pentru oprirea risipei de hrană sunt tot atât de stringente ca şi cele prevăzute pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente.

În opinia specialiştilor, autori ai raportului, o vină importantă în generarea acestei risipe revine supermarketurilor, unde foarte multe legume şi fructe se vând la pachet, ceea ce îi determină pe oameni să cumpere cantităţi care nu corespund nevoilor lor reale de consum.

"Refuzul de a vinde cantităţi mai mici şi variabile de astfel de produse, care ar contribui la reducerea risipei de legume şi fructe, în fiecare gospodărie, este o vină a sistemului comercial practicat de supermarketuri", se arată în raport. Doar printr-o astfel de reglare a consumului se estimează realizarea unei economii de opt lire, săptămânal, pe familie.

Educaţie la nivel naţional

În Marea Britanie, 9% din bugetul lunar al unei familii este chetulit, în medie, pe mâncare, ceea ce reprezintă o scădere faţă de 1984, când, pentru cumpărarea de alimente, se alocau 16 procente. Aceste procente reduse arată că pentru englezi mâncarea nu este o problemă, ceea ce explică indiferenţa lor faţă de risipa de alimente.

Din această cauză, guvernul britanic va lua măsuri de educare a publicului, începând cu copiii din şcoli, dar şi a operatorilor din comerţul cu alimente, precum şi a proprietarilor de restaurante şi a tuturor unităţilor de alimentaţie.

Cauze controversate

Pe lângă risipa de alimente care se petrece în ţările bogate, printre care Marea Britanie este doar un exemplu, la summitul G8 care se desfăşoară în Japonia se vor lua în discuţie şi alte cauze generatoare de foamete în lume.

Biocombustibilii rămân în continuare controversaţi, pentru că au dus la creşterea preţurilor la alimente, prin reducerea cantităţii de cereale destinate hranei.

Neglijarea potenţialului agricol al Africii.

Insuficienţa investiţiilor în agricultura ţărilor sărace.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite