Magnatul rus Khodorkovsky face declaraţii din închisoare: "E clar că Putin mă vrea în continuare după gratii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai faimos prizonier al Rusiei, şi cândva cel mai bogat cetăţean rus, Mikhail Khodorkovsky a declarat că ultimele acuzaţii de corupţie care îi sunt aduse sunt menite să-l ţină în continuare după gratii. Mihail este acuzat într-un nou proces că a furat petrolul companiei sale şi riscă 22 de ani de închisoare.

Mikhail Khodorkovsky, liderul gigantei companii de petrol Yukos, a rămas închis încă de la arestarea sa de pe aeroportul Novosibirsk Tolmachevo, când avionul său personal trebuia să decoleze în 2003. Rusul a fost acuzat de fraudă şi evaziune fiscală şi condamnat la nouă ani de închisoare. Curtea de la Moscova i-a redus, ulterior, pedeapsa la opt ani.

VIDEO Mihail Gorbaciov, în România după 20 de ani

Putin îi ameninţă pe miliardarii ruşi


La momentul arestării sale, Khodorkovsky sponsoriza partidele din opoziţie din Rusia şi se gândea să participe chiar el la candidatura pentru o funcţie publică.

El pretinde că procesul său a făcut parte dintr-un plan al campaniei de la Kremlin de a-l distruge şi de a-i prelua compania pe care el a construit-o în anii 90. Puterea de la Kremlin a negat acuzaţiile sale.

Yukos, compania care a fost cea mai mare producătoare de petrol din ţară, a intrat în faliment în 2006 în urma unui proiect de lege care îi cerea taxe fiscale de 27.5 miliarde de dolari. Un tribunal din Rusia a ordondat, de asemenea, ca Khodorkovsky şi partenerul său să plătească taxe de 600 milioane de dolari.

Dar în martie, anul trecut când Khodorkovsky şi partenerul său Platon Lebedev, care a fost de asemenea arestat în 2003 şi condamnat la opt ani de închisoare, mai aveau doar doi ani de ispăşit din pedeapsa lor, au fost trimişi în judecată pentru noi acuzaţii de deturnare de fonduri şi spălare de bani.

Dacă vor fi condamnaţi, cei doi riscă 22 de ani de închisoare. Miliardarul a continuat criticile la adresa regimului de la Kremlin.

Într-un interviu exclusiv pentru CNN, Khodorkovsky şi-a susţinut nevinovăţia, insistând că aceste acuzaţii sunt puse la cale de puterea de la Kremlin.

CNN a reuşit să-i transmită câteva întrebări scrise magnatului aflat în închisoare.

De ce au fost aduse aceste noi acuzaţii împotriva ta? Suspectezi motive politice?

Noile acuzaţii mi-au fost aduse pentru a preveni eliberarea mea din închisoare. Ele sunt, fără îndoială, motivate politic, deoarece nu au nici un fel de merit. Până în prezent, procurorii nu au reuşit să explice cum au ajuns la ideea că tot petrolul produs de Yukos a fost furate. Şi asta este exact de ceea ce am fost acuzat.

Te aperi pur şi simplu pe tine şi pe fostul tău partener de afaceri, sau există un principiu mai mare în joc?

A fost o experienţă dureroasă pentru mine, pentru a-mi vedea compania mea perfect funcţională dusă la faliment. Cu toate acestea, totul este istorie acum. Este cunoscut astăzi că lucruri ca o interdicţie asupra întreprinderilor pentru a finanţa opoziţia independentă, preluările de proprietate ilegale pe scară largă în Rusia, şi o creştere în multiple arestări pe bază de corupţie a oamenilor de afaceri, au început cu cazul Yukos.

De când Yukos a fost  pusă sub sechestru pentru prima dată, costul corupţiei în economia rusă a crescut de la 30 de miliarde de dolari la 240 - 300 miliarde de dolari. Procesul meu este atât un punct de reper, cât şi un simbol pentru această ţară.


Timpul petrecut de tine în închisoare a servit vreunui scop pozitiv?

La un moment dat în viaţa mea am realizat că eu, personal, am nevoie să fac ceva pentru a ajuta la construirea societăţii civile în această ţară.

Cu toate acestea, a fost dificil pentru mine să mă rup de ceea ce reprezenta o rutină confortabilă de afaceri, atât psihologic , cât şi în ceea ce priveşte percepţia publicului asupra mea. În acest sens, închisoare mi-a dat o şansă de a mă opri şi de a-mi reconsidera valorile.

În ce măsura a devenit acest proces o luptă personală între tine şi Vladimir Putin?

În mod evident, Putin mă găseşte mai mult decât dezagreabil. Este greu pentru mine să spun în ce măsură persecutarea mea şi urmărirea penală se bazează pe calcule politice, interese personale sau emoţie. În ceea ce mă priveşte, cariera mea în afaceri m-a învăţat să-mi stăpânesc emoţiile.

Ce spune situaţia ta legală despre statul de drept din Rusia?

Nu există niciun individ normal în Rusia care să vă spună, în acest moment, că acest proces este legal. Se discută dacă aceste metode de atingerea a obiectivelor politice sunt acceptabile şi dacă obiectivele sunt adecvate în primul rând.

Faptul că motviele sunt de natură politică nu mai reprezintă pentru mine de mult timp un subiect de discuţie. De asmenea, partea legală din societatea rusă a ajuns la un consens, că toate acuzaţiile împotriva mea sunt, cu bună ştiinţă, absurde. Prin urmare, să răspund unei întrebări despre statul de drept ar fi redundant.









În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite