Operaţiuni secrete ale CIA cu ajutorul agenţilor Blackwater

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agenţii Blackwater au participat la operaţiuni secrete ale CIA
Agenţii Blackwater au participat la operaţiuni secrete ale CIA

Agenţi ai companiei de securitate Blackwater Worldwide au participat la unele dintre cele mai importante operaţiuni secrete ale CIA, inclusiv raiduri pentru capturarea unor militanţi islamişti în Irak şi Afganistan, anunţă joi cotidianul New York Times.

În 2002, CIA a angajat compania privată de securitate Blackwater să protejeze perimetrul din jurul sediului său de la Hotelul Ariana din Kabul. Cunoscută în prezent sub numele de Xe Services, Blackwater a fost angajată şi pentru asigurarea pazei sediului CIA din Irak, încă din 2003.

New York Times scrie că rolul Blackwater s-a schimbat radical atunci când angajaţii săi au început să asigure protecţia agenţilor CIA în teren, uneori chiar în cadrul unor misiuni în colaborare cu echipele de elită ale Delta Force şi Seals.

Între 2004 şi 2006, raiduri pentru capturarea unor insurgenţi în Irak au avut loc aproape cotidian în perioada cea mai dificlă a războiului din Irak.

Cotidianul american citează mai mulţi foşti angajaţi ai Blackwater care susţin că operaţiunile de capturare şi ucidere a militanţilor în Irak şi Afganistan au devenit atât de obişnuite, încât personalul companiei de securitate a ajuns să participe activ la misiuni, în loc să se limiteze la asigurarea pazei pentru agenţii CIA.

Potrivit New York Times, CIA a angajat în august contractori ai Blackwater pentru un program secret care prevedea urmărirea şi asasinarea unor lideri de rang înalt ai Al-Qaeda. Programul a costat milioane de dolari, dar nu a dus la prinderea sau uciderea niciunui terorist important.

În septembrie 2007, Blackwater a fost protagonista unui veritabil scandal în Irak, după ce agenţii săi de pază care escortau un convoi de diplomaţi americani au deschis focul într-un loc public din Bagdad, ucigând 14 civili şi rănind alţi 20.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite