Buzoienii cer bani de la guvern pentru alunecările de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casele din judeţul Buzău o iau la vale. Alunecările de teren înregistrate în cătunul buzoian Valea Păltinişului, comuna Gura Teghii, au afectat 11 gospodării. Pereţii acestora au deja

Casele din judeţul Buzău o iau la vale. Alunecările de teren înregistrate în cătunul buzoian Valea Păltinişului, comuna Gura Teghii, au afectat 11 gospodării. Pereţii acestora au deja fisuri, iar pământul de sub ele a început să se deplaseze.

Autorităţile din Buzău au fost deja la faţa locului şi au stabilit că motivul acestui accident îl reprezintă reactivarea unei falii de alunecare, produsă în perioada 2005-2006, informează Rompres.

Specialiştii din cadrul Prefecturii şi ai Inspectoratului pentru Urgenţă Buzău susţin că, deocamdată, situaţia este sub control şi nu se impune evacuarea imediată a familiilor din clădirile afectate, deşi tot aceiaşi specialişti au constatat că elementele folosite la construirea caselor avariate nu se mai află la locul lor.

Zona este deja monitorizată de către Comitetul local pentru situaţii de urgenţă Gura Teghii. Prefectul Buzăului, Gabriel Balaban, a solicitat deja identificarea unor locuri de casă pentru familiile aflate în pericol.

Şubrezirea solului, provocată de ape

Membrii uneia dintre familiile a căror locuinţă a fost puternic afectată de falie s-au refugiat în anexa casei, iar autorităţile le-au găsit deja un loc sigur în care urmează ca aceştia să-şi ridice o altă casă. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Timotei Oprea, a declarat în exclusivitate pentru "Adevărul verde" că alunecările de teren, care s-au produs într-o zonă de munte, au fost cauzate de şubrezirea solului, determinată de infiltrarea apei ce provine din izvoarele unor râuri şi pâraie din apropiere.

Autorităţile din judeţul Buzău se gândesc deja să ia măsuri pentru a stopa acest fenomen natural care a determinat alunecările de teren din cătunul Valea Păltinişului.

"Prefectura Buzău va solicita guvernului fonduri pentru consolidarea terenului. Specialiştii din judeţ au identificat falia, dar avem nevoie de bani pentru a începe lucrările. Nu ştim dacă ni se va aproba cererea şi nici nu putem să apreciem, deocamdată, care este suma necesară care va trebui cheltuită pentru consolidări", a mai spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite