Bush face promisiuni Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile decizii în privinţa crizei financiare, după alegerile din SUA. Preşedintele american s-a angajat, în numele viitorului locatar de la Casa Albă, că Washingtonul va pune umărul pentru dezamorsarea crizei financiare mondiale.

Preşedintele american şi liderii europeni au căzut de acord în acest weekend, la Camp David, asupra ideii unei serii de reuniuni care să aibă drept subiect de dezbatere criza financiară mondială. Primul summit ar urma să aibă loc la scurt timp după alegerile prezidenţiale din Statele Unite de la 4 noiembrie.

Bush, care s-a întâlnit cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, nu a anunţat o dată exactă sau un loc pentru summit, dar Sarkozy a sugerat ca el să fie ţinut până la sfârşitul lunii noiembrie. Întrevederea dintre cei trei oficiali a durat două ore şi jumătate, iar la final au anunţat că vor contacta alte state care să li se alăture la această serie de întâlniri consecutive la nivel înalt pentru a trata problemele cu care se confruntă economia globală.

Prima, la nivel de şefi de guvern, se va concentra asupra progreselor înregistrate în faţa crizei actuale şi “va căuta să ajungă la un acord asupra principiilor unei reforme necesare pentru a se evita repetarea problemelor actuale şi a se asigura prosperitatea globală pe viitor”. Următoarele vor fi consacrate implementării acordului asupra acţiunilor specifice ce vor fi luate în vederea aplicării acestor principii.

Sarkozy a acuzat fondurile de arbitraj

Şeful statului francez, Nicolas Sarkozy, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii Europene, a subliniat, în timpul conferinţei de presă comune, caracterul urgent al unei reuniuni internaţionale. “De ce trebuie să ne mişcăm repede? Trebuie să ne mişcăm repede pentru că trebuie să stabilizăm repede pieţele şi pentru că, în primul rând, în ziua în care se va întoarce calmul, nu trebuie ca aceleaşi persoane să facă, în aceleaşi condiţii, ceea ce au făcut înainte”, a spus Sarkozy, denunţând fondurile de arbitraj şi paradisurile fiscale. El a afirmat şi că summitul ar putea avea loc la New York, acolo unde a început criza.

Întrebări fără răspuns

Declaraţiile de la Camp David nu par să răspundă, însă, la întrebările legate de amploarea reformei. Europenii vor o reformă reală şi completă, un fel de nou Bretton Woods (sistemul de acorduri care guvernează, din 1944, finanţele internaţionale). Analistul Tony Fratto remarcă faptul că multă lume vorbeşte de un nou Bretton Woods în ceea ce priveşte ordinea financiară internaţională. Bretton Woods a durat trei săptămâni şi a implicat 44 de ţări, într-o perioadă în care erau mai puţine ţări în lume”, a amintit el.

Uniunea Europeană propune o formă de supraveghere mondială a pieţelor, care ar putea reveni în sarcina Fondului Monetar Internaţional.

Preşedintele francez a adus în discuţie construirea “capitalismului viitorului”, în timp ce Bush a subliniat că este “esenţială păstrarea fundamentelor capitalismului democratic”. Sarkozy a recunoscut că omologul său american “are dreptate să spună că o punere sub semnul întrebării a economiei de piaţă ar fi catastrofală”. “Dar nu putem nici să continuăm cu aceleaşi cauze care produc aceleaşi efecte. Economia de piaţă are nevoie de reguli”,a afirmat el.

image

Vom lucra pentru a face mai puternice şi a moderniza sistemele financiare ale ţărilor noastre şi a ne asigura că această criză nu se va mai repeta

image


George W. Bush,
preşedintele SUA

Contul lui Sarkozy, în vizorul escrocilor

Contul personal al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy a fost piratat de escroci care au retras sume de bani după ce au reuşit să afle coordonatele bancare ale acestuia, relatează „Journal du Dimanche”, citat de AFP.

Palatul Elysee a confirmat pentru săptămânalul citat că Nicolas Sarkozy a depus plângere în septembrie şi că, „în cea mai mare discreţie“, procurorul din Nanterre (regiunea pariziană), Philippe Courroye, a sesizat brigada criminalistică din Paris, precum şi brigada financiară. „Obiectivul este găsirea autorilor (...) acestei piratări prezidenţiale“, scrie ziarul citat.

„Pentru moment, însă, în van, dovadă că escrocii nu sunt amatori“, a continuat publicaţia. Potrivit unei surse familiare cu ancheta, citată de „Journal du Dimanche“, este vorba despre „sume mici“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite