Bruxelles-ul vrea să elimine substanţele care afectează stratul de ozon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a propus, la sfârşitul săptămânii trecute, noi dispoziţii pentru eliminarea, în Uniunea Europenă, a substanţelor periculoase care afectează stratul de

Comisia Europeană a propus, la sfârşitul săptămânii trecute, noi dispoziţii pentru eliminarea, în Uniunea Europenă, a substanţelor periculoase care afectează stratul de ozon.

"Acest tip de substanţe a fost eliminat aproape în totalitate în UE fără mari dificultăţi pentru producători şi consumatori", a subliniat într-un comunicat Stavros Dimas, comisarul european pentru mediu. "Trebuie să rămânem vigilenţi, pentru că aceste substanţe sunt în continuare prezente în cantităţi deloc neglijabile în numeroase produse, precum frigiderele şi materialele de izolaţie utilizate în construcţii", a avertizat comisarul.

Freonul din frigidere, încă folosit în UE

Executivul european propune ţărilor membre UE să revizuiască reglementările în vigoare în acest sens pentru a le face mai aspre. Unul dintre obiective este reducerea, apoi suprimarea definitivă a bromurii de metil, un insecticid utilizat pentru împiedicarea proliferării paraziţilor şi maladiilor prin intermediul comerţului internaţional.

O altă acţiune vizează reducerea substanţelor pe care le conţin echipamentele de refrigerare şi materialele de izolaţie. Măsurile, nespecificate încă, "ar permite diminuarea a 100 de milioane de tone de emisii de CO2, în fiecare an", a mai spus Stavros Dimas.

Stratul de ozon protejează organismele vii de razele ultraviolete dăunătoare ale Soarelui. Acţiunile întreprinse începând din anii `80 vizează reconstituirea stratului. Acesta ar trebui să ajungă între 2050 şi 2075 la nivelul la care se afla înainte de 1980.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite