Bruxelles-ul nu aprobă extinderea aeroportului Heathrow

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană nu este de acord cu intenţia guvernului britanic de a extinde aeroportul de la Heathrow, motivând depăşirea nivelului de noxe admis, se arată într-un articol din "The

Uniunea Europeană nu este de acord cu intenţia guvernului britanic de a extinde aeroportul de la Heathrow, motivând depăşirea nivelului de noxe admis, se arată într-un articol din "The Guardian".

În replică, Londra susţine că estimările rapoartelor tehnice confirmă respectarea angajamentelor luate de Marea Britanie în ceea ce priveşte nivelul emisiilor de nitrogen stabilite de Bruxelles.

Guvernul britanic intenţionează ca până în 2010, pe aeroportul Heathrow să fie introdus sistemul "mixed mode", care permite operarea în mod continuu de aterizări şi decolări pe cele două piste. Iar până în 2020, aeroportul Heathrow să fie dotat cu o a treia pistă.

Astfel, prin adoptarea sistemului "mixed mode" numărul zborurilor anuale de pe aeroportul londonez ar creşte de la 480.000 la 540.000, iar după introducerea în funcţiune a celei de a treia piste, va ajunge la 702.000 pe an.

Contraargumente

Comisarul european pentru mediu, Stavros Dimas, vrea să contacteze guvernul britanic în legătură cu extinderea aeroportului Heathrow. Argumentul este că prin construirea celei de a treia piste se vor depăşi "într-o măsură semnificativă" normele în materie de poluare şi că ţintele stabilite de UE în privinţa emisiilor de nitrogen nu mai pot fi atinse, până în 2015, dacă se va introduce sistemul "mixed mode".

Experţii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi de faptul că valorile limită ale cantităţilor de nitrogen emise în apropierea aeroportului Heathrow vor fi depăşite semnificativ în 2010, anul în care respectarea acestor valori va deveni obligatorie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite