Britanicii, revoltaţi de taxele de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea cetăţenilor din Marea Britanie cred că guvernul se foloseşte de încălzirea globală pentru a introduce noi taxe Peste 70% din britanici nu sunt dispuşi să plătească taxe

Majoritatea cetăţenilor din Marea Britanie cred că guvernul se foloseşte de încălzirea globală pentru a introduce noi taxe

Peste 70% din britanici nu sunt dispuşi să plătească taxe mai mari pentru combaterea încălzirii globale. Aproape jumătate din cetăţenii Regatului Britanic cred că seceta şi inundaţiile nu au nicio legătură cu încălzirea globală, iar majoritatea consideră că taxele "verzi" contribuie numai la suplimentarea bugetului.

Un sondaj de opinie ale cărui concluzii au fost publicate de cotidianul "The Independent" arată că percepţia locuitorilor Marii Britanii asupra problemelor legate de efectele încălzirii globale nu coincide cu politica de mediu a autorităţilor.

Majoritatea britanicilor consideră că, prin măsurile fiscale al căror scop declarat a fost acela al combaterii schimbărilor climatice, guvernul nu a urmărit decât suplimentarea resurselor bugetare.

Schimbările climatice, un fenomen firesc

Datele sondajului reflectă, de asemenea, scepticismul britanicilor faţă de efectele încălzirii globale, 34% din cei intervievaţi fiind de părere că acest fenomen nu influenţează în niciun fel alternanţa fenomenelor meteorologice extreme, a căror frecvenţă a crescut considerabil în ultimii ani.

Mai mult, zece procente din respondenţi declară că încălzirea globală este un fenomen dezvoltat în mod natural. În ceea ce priveşte eventualitatea introducerii unor noi măsuri legislative privind mediul, aproape o treime din britanici declară că nu sunt de acord. În acelaşi timp, 31% din respondenţi afirmă că taxele de mediu sunt absolut inutile atât timp cât nu se iau măsuri concrete pentru reducerea numărului de curse aeriene şi al maşinilor din trafic.

Companiile petroliere trebuie să plătească

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale ecologiste consideră că sondajul de opinie demonstrează ineficienţa politicilor de mediu adoptate până acum de Marea Britanie. "Guvernul ar trebui să introducă nişte taxe mari pentru marile companii petroliere, iar fondurile astfel rezultate să fie folosite pentru eficientizarea energetică a caselor ori pentru încurajarea producerii de energie regenerabilă", a afirmat reprezentantul organizaţiei "Friends of the Earth".

În aceste condiţii, experţii apreciază că obiectivul Marii Britanii de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 60% până în anul 2050 ar putea fi o ţintă tot mai greu de atins. Mai mult, datele sondajului de opinie reflectă lipsa de susţinere a populaţiei faţă de politicile de mediu ale guvernului, ceea ce ar putea face ca, pe viitor, o iniţiativă precum creşterea investiţiilor publice în resursele regenerabile să fie total nepopulară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite