Boli de inimă de la centralele nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au dovedit că locuitorii expuşi la radiaţii nu ating 70 de ani. Un studiu al cercetătorilor britanici arată că există o legătură între bolile de inimă şi

Oamenii de ştiinţă au dovedit că locuitorii expuşi la radiaţii nu ating 70 de ani.

Un studiu al cercetătorilor britanici arată că există o legătură între bolile de inimă şi expunerea la radiaţiile mici, răspândite pe platformele nucleare, informează "The Guardian". Descoperirea e cu atât mai surprinzătoare cu cât până acum medicii nu găsiseră nicio dovadă privind faptul că radiaţiile pot provoca boli de inimă.


Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că analizele făcute în timpul studiului, la care au participat 64.818 de muncitori voluntari, care au lucrat pe platformele industriale de la Sellafield, Springfield, Chapelcross şi Capenhurst, sunt semnificative. Unii dintre subiecţi au început să lucreze în 1946, iar cei mai mulţi dintre ei au fost expuşi radiaţiilor în timpul orelor de program.

Dar rezultatele sunt valabile şi pentru vecinii de lungă durată ai centralelor. Oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio diferenţă între numărul îmbolnăvirilor de inimă când au comparat starea muncitorilor expuşi la radiaţii cu a celor care doar au locuit în împrejurimi.

În schimb, atunci când au împărţit muncitorii în grupuri în funcţie de nivelul de expunere, cercetătorii au observat un decalaj. Astfel, muncitorii care au fost expuşi unor niveluri ridicate de radiaţii au trăit mai puţin sau au înregistrat un procent mai mare de infarcturi sau alte boli de inimă.


Infarcturile, cauzate şi de alţi factori


"Rata mortalităţii e mai mare la muncitorii care au operat în zone cu un nivel mai accentuat de radiaţii", a spus profesorul Steve Jones, de la Centrul de Consultanţă Westlakes. Întrucât cercetările privind vieţile muncitorilor au fost făcute retrospectiv, specialiştii se tem că rezultatele studiului nu pot arăta cu exactitate dacă au existat sau nu şi alţi factori care să determine apariţia bolilor de inimă.

Profesorul Jones a precizat că, dacă radiaţiile sunt cauza principală pentru bolile de inimă, atunci muncitorii expuşi la radiaţii au 73% şanse să nu atingă vârsta de 70 de ani. Potrivit cercetătorilor, rezultatele studiului pot fi folosite şi azi pentru muncitorii care lucrează în industrie sau pentru cei care locuiesc în vecinătatea unei centrale.

"Nu cred că are vreo relevanţă faptul că radiaţiile de astăzi sunt mult mai scăzute în centralele nucleare. Contează durata expunerii la radiaţiile de mică intensitate. Prin urmare, pentru lucrători sau vecini, studiul este valabil", a declarat Michael Gillies, coautor al studiului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite