Un Boeing 747 a zburat cu ulei de palmier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un biocombustibil ingenios a ţinut în aer aeronava, de la Londra la Amsterdam Primul avion din lume care a decolat cu ajutorul biocombustibililor a stârnit rumoare în rândul ecologiştilor.

Un biocombustibil ingenios a ţinut în aer aeronava, de la Londra la Amsterdam

Primul avion din lume care a decolat cu ajutorul biocombustibililor a stârnit rumoare în rândul ecologiştilor. Cu două zile în urmă, a avut loc "zborul istoric" după metoda inventatorului englez Sir Richard Branson.

Avionul Boeing 747 a decolat de pe aeroportul londonez Heathrow, cu ajutorul unui amestec ingenios din ulei de palmier şi ulei de cocos. Aeronava avea la bord diverse mărfuri şi a zburat de la Londra la Amsterdam, folosind un amestec de 20% biocombustibil în benzină de aviaţie, care a fost stocat, pentru siguranţă, doar într-unul dintre cele patru rezervoare.

Sir Richard (foto) este convins că acest zbor este primul pas spre folosirea curentă a biocombustibililor în zborurile comerciale. El afirmă că biocombustibilii vor umple, peste o vreme, rezervoarele avioanelor comerciale.

Uleiurile combustibile se extrag din trestie de zahăr, cocos sau alte specii de palmier, iar acest lucru este deosebit de important, deoarece emisiile de carbon emise prin arderea acestor uleiuri sunt aproape zero.

Ecologiştii englezi nu sunt însă de acord cu această ultimă "nebunie" a lui Sir Richard, deoarece ei consideră că biocombustibilii nu reprezintă o armă împotriva încălzirii globale, ci mai mult o amăgire.

Dacă toate zborurile comerciale din Anglia ar folosi "amestecul" lui Sir Richard, susţin aceleaşi voci, o mulţime de păduri ar trebui să dispară pentru a fi cultivate plantele din care se extrag uleiurile, iar lupta împotriva încălzirii globale ar fi zădărnicită chiar de aceia care propun astfel de soluţii caraghioase.


Boom în agricultură


Dacă Sir Richard Branson ar lua în serios lupta împotriva încălzirii globale, mai spun organizaţiile ecologiste engleze, el ar avea în vedere faptul că şi numărul terenurilor agricole necesare ar creşte foarte mult.

Folosirea biocombustibililor obţinuţi din trestie de zahăr, ulei de palmier şi ulei de cocos mai presupune, de asemenea, şi împuţinarea culturilor tradiţionale de grâu sau porumb, care reprezintă una dintre cele mai importante materii de bază din alimentaţie.

În consecinţă, preţul hranei va exploda în momentul în care agricultura va deveni principalul furnizor de materii prime, destinate fabricării biocombustibililor. Cercetătorii susţin, la rândul lor, că, în multe situaţii, convertirea pământului în principal furnizor de biocombustibili poate duce la creşteri foarte mari ale emisiilor de carbon, iar această aşa-zisă afacere provoacă mai mult rău planetei decât actualul consum de carburanţi tradiţionali.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite