Bilanţul violenţelor din Kîrgîzstan a ajuns la 170 de morţi/ Uzbekistanul închide frontiera

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uzbekistanul şi-a închis noaptea trecută graniţele după afluxul mare de refugiaţi uzbeci veniţi din Kîrgîzstan, unde s-au înregistrat numeroşi morţi ca urmare a violenţelor etnice, relatează presa internaţională.

Potrivit anunţului făcut de Ministerul kîrgîz al Sănătăţii, bilanţul violenţelor interetnice din Kîrgîzstan a ajuns astăzi dimineaţa la 170 de morţi şi peste 1.700 de răniţi. Bilanţul anterior era de  138 de morţi.

După ce în Uzbekistan, fostă republică din Asia Centrală, au ajuns 100.000 de refugiaţi, în mare parte femei, vice-premierul Abdullah Aripov  a anunţat că graniţele vor fi închise, în ciuda rugăminţilor venite din partea grupurilor de ajutor şi a Naţiunilor Unite de a le lăsa deschise.

"De astăzi nu vom mai accepta refugiaţi din partea kîrgîză deoarece nu mai avem locuri pentru ei", a spus el.

Vice-premierul a adăugat că Uzbekistanul are nevoie de ajutor umanitar internaţional pentru a face faţă situaţiei.

"Dacă avem capacitatea de a-i ajuta şi a-i îngriji, sigur că vom deschide graniţa din nou", a adăugat el.

Abdullah Aripov a afirmat că s-au înregistart 45.000 de refugiaţi adulţi proveniţi din Kîrgîzstan, în timp ce un alt oficial a anunţat că numai în regiunea Andijan au ajuns 65.000 de adulţi. La Geneva, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) evaluează la 80.000 numărul refugiaţilor care au reuşit să ajungă în Uzbekistan.

Agenţia pentru refugiaţi a ONU a afirmat că a trimis ajutoare pentru 75.000.

Kîrgîzstanul a instaurat duminică starea de urgenţă în sudul ţării şi a ordonat forţelor de ordine să deschidă focul pentru a stopa violenţele dintre kirkizi şi minoritatea uzebecă.

Autorităţile interimare din Kîrgîzstan, care au venit la putere la începutul lunii aprilie, în urma revoltelor sângeroase soldate cu 87 de morţi ce au dus la înlăturarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev de la putere, s-au confruntat cu mai multe valuri de violenţe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite