Bilanţ oficial: Cel puţin 300 de morţi în violenţele din Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violenţele izbucnite în timpul revoltei împotriva regimului lui Kadhafi s-au soldat cu 300 de morţi, dintre care 242 sunt civili şi 58 sunt militari, anunţă un bilanţ oficial.

UPDATE Gaddafi îşi apără regimul cu mercenari din Africa

Mai mulţi martori citaţi de ABC News susţin că liderul libian foloseşte mercenari aduşi din Africa, care nu vorbesc limba arabă, pentru a reprima mişcările de protest împotriva lui.

Potrivit unui medic din Benghazi, mai mulţi mercenari străini au fost capturaţi de poliţia libiană, care s-a alăturat protestarilor. Ei nu vorbesc nici engleza, nici araba, iar atunci când sunt interogaţi de localnici comunică greu.
"Ştiu un singur lucru: să omoare pe cine se află în faţa lor. Nimic altceva. Omoaă oameni cu sânge rece", a spus medicul.

Medicul spune că nu ştie de unde provin, însă aceştia sunt de culoare, vorbesc franceza şi poartă pălării galbene.

"Sunt mercenari africani, cel puţin o mare parte dintre ei", afirmă Hafed al-Ghwell, un activist american de origine libiană a cărui soră se află la Tripoli.

Potrivit unul alt american de origine libiană care se află la Tripoli, mercenari intră în casele oamenilor şi localnicii nu se mai simt în siguranţă. "Sunt aduşi cu avionul. Putem vedea avioane cargo decolând şi i-am văzut cu ochii mei", a spus el. "Banii noştri - banii Libiei - plătesc pentru trupele străine pentru a ucide cetăţeni libieni. Asta se întâmplă", a adăugat el.

Însuşi ambasadorul libian în India a confirmat informaţiile, spunând că mercenari africani sunt folosiţi pentru a înăbuşi manifestaţiile.

Cel puţin 300 de morţi în violenţele din Libia

Aceasta este prima estimare oficială a numărului victimelor revoltei populare declanşate cu o săptămână în urmă în Libia. Organizaţia Human Rights Watch (HRW) a anunţat ieri că numai la Tripoli au fost ucise cel puţin 62 de persoane începând de duminică, transmite Mediafax.

Potrivit oficialilor, majoritatea victimelor şi-au pierdut viaţa la Benghazi (104 civili şi zece militari), la Al-Baida (63 de civili şi zece militari) şi Derna (29 de civili şi 36 de militari).

Muammar Gaddafi a anunţat, la televiziunea publică, că va reinstaura ordinea în ţară. El a declarat că regimul său "nu a făcut încă uz de forţă" şi a ameninţat că represiunea va fi sângeroasă.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite