Berlusconi, respins în Padiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervaţia în care italienii au vrut să construiască un complex turistic nu-şi schimbă destinaţia. Proiectul investitorilor italieni reuniţi în trustul "Compania de Turism, Hoteluri şi

Rezervaţia în care italienii au vrut să construiască un complex turistic nu-şi schimbă destinaţia.

Proiectul investitorilor italieni reuniţi în trustul "Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş", finanţat inclusiv de fostul premier italian Silvio Berlusconi, a fost respins de Consiliul Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni. Cele 86 de hectare vor rămâne acoperite de păşuni şi pădure.

Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş (CTHRP) intenţiona să construiască vile, hoteluri şi pensiuni, însumând aproximativ 2.000 de locuri de cazare. Alături de ele urmau să fie ridicate magazine, cafe-baruri, instalaţii de transport pe cablu pentru circa 12 km de pârtie, o şcoală de schi, pistă pentru perne gonflabile şi snowboarding pe iarbă, precum şi o mulţime de canalizări şi şosele.


"Nici Ceauşescu nu a îndrăznit"


Dacă ar fi fost acceptată propunerea de modificare a zonării interioare a Parcului Natural Apuseni, s-ar fi dat undă verde controversatului proiect imobiliar al staţiunii Padiş-Lazuri. "O asemenea investiţie nu se poate face, pentru că zona este protejată. Pe Platoul Padiş nu există apă potabilă suficientă pentru acest proiect şi nici posibilitatea evacuării apelor uzate, pentru că este o zonă carstică", ne-a declarat preşedinta Fundaţiei EcoTop, Eleonora Mircescu.

"Nu are decât să ne bucure decizia Consiliului Ştiinţific al Parcului Natural Apuseni, care a ajuns la concluzia că, în ceea ce priveşte protecţia mediului, proiectul este total nepotrivit pentru această arie naturală protejată. Noi nu vom sta liniştiţi şi vom monitoriza paşii pe care CTHRP îi va face în continuare. Sunt sigur că lucrurile nu se opresc aici. Prin proiectul Padiş-Lazuri se încearcă să se facă ceea ce nici Ceauşescu nu a îndrăznit. Adică distrugerea acestui habitat protejat", ne-a declarat preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică, Mihai Togor.

Peste 50 de ani de protecţie


Ideea protejării Munţilor Apuseni s-a născut în urmă cu mai bine de 50 de ani. Atunci, un grup de tineri speologi, biologi şi geografi au pornit lupta pentru înregistrarea zonei drept parc naţional. Abia în 1990 a fost emis un act normativ pentru înfiinţarea Parcului Naţional Munţii Apuseni, care, ulterior, a primit denumirea de Parcul Natural Apuseni.

Acesta are o suprafaţă de 70.000 de ha şi se întinde pe teritoriul a trei judeţe. Platoul Padiş se află într-o zonă de conservare specială, unde, prin lege, nu sunt permise alte activităţi decât cele legate de cercetarea ştiinţifică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite