Baterii încărcate în timpul mersului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou dispozitiv, montat pe picior, produce energia electrică pentru telefon. Aparatul este, deocamdată, experimental, şi a fost realizat într-un laborator americano-canadian. Scopul lui?

Un nou dispozitiv, montat pe picior, produce energia electrică pentru telefon.

Aparatul este, deocamdată, experimental, şi a fost realizat într-un laborator americano-canadian. Scopul lui? Producerea de electricitate din mersul pe jos. Testele realizate cu ajutorul unui prototip au arătat că se pot obţine aproximativ cinci waţi într-un singur minut de plimbare, informează revista "Science".


Cu ajutorul energiei obţinute prin intermediul minigeneratorului vor putea fi încărcate telefoane mobile, laptopuri sau GPS-uri. Oamenii de ştiinţă au iniţiat însă aceste cercetări în scopuri medicale. Ei au precizat în studiul lor, publicat în revista de specialitate "Science", că noul dispozitiv va asigura energia necesară funcţionării neurostimulatorilor sau protezelor.

Corpul uman este o "baterie" plină cu energie chimică, pe care noi o convertim, prin intermediul muşchilor, în energie mecanică, de o eficacitate relativ bună. "Scopul nostru a fost de a recolta electricitatea pe care o produc mişcările omului, fără a-i solicita acestuia eforturi suplimentare. Studiile merg într-o direcţie foarte bună. Mai mult decât atât, suntem interesaţi şi de aspectele bionergetice ale mersului pe jos", au spus autorii cercetării.


Eficient, dar cântăreşte mult


Au mai existat tentative de producere a energiei electrice prin simpla păşire. Dar dispozitivele inventate în acest scop erau fie incomode, fie prea puţin eficiente din punct de vedere energetic. De aceea, prin această nouă încercare, experţii au încercat să rezolve inconvenientele primelor dispozitive şi să aducă beneficii în plus.
Noul aparat de obţinere a electricităţii din mersul pe jos este mai lejer şi va fi ataşat pe genunchi, prin legarea unei cutiuţe de aluminiu, în care este montat. Un balansier sensibil la mişcările piciorului va transmite energia rezultată unui generator de electricitate.

Problema e că, deocamdată, aparatul cântăreşte 1,6 kg. În plus, pentru a obţine suficientă electricitate, omul va trebui să poarte câte unul pe fiecare genunchi. Autorii studiului au spus că greutatea aparatului va mai putea fi redusă, prin investiţii pe care producţia lui în masă le va amortiza.


În timpul alergării, produce mai mult


Fiecare asemenea dispozitiv va produce câte cinci waţi. În timpul experimentelor, unul dintre voluntarii care au participat la cercetare l-a testat în timp ce fugea şi a constatat că, la viteze mai mari, dispozitivul este capabil să producă şi de zece ori mai multă energie. "Este foarte important că pentru a obţine această electricitate nu este nevoie ca oamenii să facă eforturi suplimentare. Este suficient să meargă. Ideea este foarte bună, iar rezultatul, promiţător.

Totuşi energia care se obţine este încă puţină. Cu ajutorul ei se pot încărca bateriile telefoanelor mobile, dar nu pot fi încă puse în funcţiune protezele necesare persoanelor cu dizabilităţi", a recunoscut unul dintre cercetători.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite