Barroso cere încetarea violenţelor din Birmania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso

Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a lansat sâmbãtã la Rangoon, la finalul unei întrevederi cu preşedintele Birmaniei, Thein Shein, un apel la încetarea violenţelor dintre budişti şi musulmani în statul Rakhine (din vestul Birmaniei) şi s-a angajat sã trimitã ajutoare umanitare, scrie AFP.

Peste 110.000 de persoane s-au refugiat din calea primelor violenţe intercomunitare ce s-au declanşat în luna iunie în statul Rakhine, reizbucnite în octombrie şi care au dus la fuga altor 30.000. Numeroase persoane de o parte şi de alta au fost ucise, iar casele acestora au fost incendiate.

Majoritatea celor refugiaţi aparţin minoritãţi musulmane rohingya, descrise de ONU ca unele dintre cele mai persecutate din lume şi considerate ilegale

'Suntem profund îngrijoraţi din cauza acestor evenimente (...) Sperãm cã toţi responsabilii vor cere sã se dea dovadã de reţinere', a declarat Barroso într-un discurs al cãrui conţinut a fost trimis la Bruxelles.

'Uniunea Europeanã este pregãtitã sã acorde patru milioane de euro (5 milioane de dolari) ca ajutor umanitar imediat, cu condiţia ca accesul în zona amintitã sã fie garantat', a adãugat preşedintele Comisiei Europene.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi a avertizat vineri cã este o 'nevoie urgentã' de alimente în regiunea respectivã.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite