Banca Vaticanului, sub lupa procurorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La semnalarea principalei instituţii financiare din Italia, Bankitalia, Procuratura din Roma şi Garda Financiară au demarat o anchetă referitoare la „conturi lipsite de transparenţă“ ce ar fi tranzitat IOR (Institutul Operelor Religioase), respectiv Banca Vaticanului.

Procurorii italieni cred că ar fi fost încălcată legea 231/2007 care reglementează normele referitoare la spălarea de bani. Anchetatorii Unităţii de informaţie financiară (structura „Financial Intelligence" a Bankitalia) cercetează în prezent depozite bancare prin care, în ultimii trei ani, au tranzitat nu mai puţin de 180 de milioane de euro.

Există suspiciunea că IOR a servit drept „ecran" pentru persoane fizice şi societăţi ce au creat un flux financiar ilicit între acesta şi alte instituţii de gen din Italia. Institutul Operelor Religioase, cunoscut şi ca banca preoţilor, girează conturile ordinelor religiose şi ale asociaţiilor catolice.

Numele acestuia a fost implicat în câteva scandaluri în istoria recentă a statului Vatican, referitoare la mafia siciliană Cosa Nostra sau la loja masonică italiană P2. La 23 septembrie, preşedinte al IOR a fost numit Ettore Gotti Tedeschi, profesor de etica finanţelor la Universitatea catolică din Milano şi consilier la Casa italiană de economii.

În 2008, patrimoniul Băncii Vaticanului a fost estimat la circa cinci miliarde de euro. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite