Banca Centrală a Tunisiei dezminte că familia dictatorului Ben Ali a fugit cu 1,5 tone de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală a Tunisiei a dezminţit oficial că familia fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali a fugit cu 1,5 tone de aur. Potrivit bancherilor tunisieni, citaţi de AFP, stocul de aur ''n-a înregistrat nici o variaţie'',  este "de ordinul a 5,3 tone" şi "este supus unor măsuri de securitate drastice''.

Zvonurile au fost alimentate şi de decizia guvernului tunisian de tranziţie de a-l demite pe guvernatorul băncii centrale, fără nicio explicaţie.

''Zvonurile care au circulat în mass-media referitoare la retragerea unei tone şi jumătate de aur de la BCT sunt lipsite de orice fundament'', a transmis Banca Centrală într-un comunicat. ''Nivelul stocului de aur monetar, care constituie stocul strategic al Tunisiei, n-a înregistrat nici o variaţie în ultimii ani'', se subliniază în comunicat.

În cazul a ceea ce reprezintă aurul comercial, oficialii băncii au precizat că acesta este "rezervat exclusiv aprovizionării artizanilor şi cooperativelor de bijuterii", iar "vânzările realizate pentru anul 2010 sunt de ordinul a 177 kg şi n-a fost efectuată nici o tranzacţie cu acest titlu în 2011''.

''Stocul de aur păstrat la Banca Centrală a Tunisiei este subiectul unor operaţiuni de audit anual efectuate de către auditori externi, ale căror rapoarte sunt publicate în situaţiile financiare ale Banca Centrală a Tunisiei'', au transmis reprezentanţii băncii.

Canalul francez de televiziune TF1 şi ziarul Le Monde au anunţat că familia lui Ben Ali ar fi fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur, sub formă de lingouri, în valoare totală de 45 milioane de euro, transmite Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite