Balcanii, raiul mafioţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul crizei financiare, afacerile grupărilor criminale înfloresc în regiune. Sub privirile neputincioase ale organismelor internaţionale chemate să „vegheze“ la stabilitatea regiunii, Mafia îşi consolidează imperiul în Balcani.

La mai bine de opt luni de la declararea independenţei, Kosovo continuă să reprezinte un “paradis” al celor mai temute reţele mafiote din Balcani. În condiţiile în care şomajul depăşeşte 60%, traficul de droguri, contrabanda cu ţigări sau cu maşini furate şi traficul de fiinţe umane iau amploare în cel mai nou stat de pe harta Europei.

Deşi tensiunile interetnice între sârbi şi albanezi domină regiunea, mafioţii din cele două comunităţi se înteleg de minune atunci când vine vorba de afaceri. Beni, un kosovar albanez din oraşul Vushtrri, le explică jurnaliştilor de la “BIRN” că merge frecvent în nordul Kosovo pentru a-şi cumpăra carburant. Le dă apoi asigurări că libertatea de mişcare nu reprezintă o problemă pentru membrii reţelelor criminale, care profită de confuzia în împărţirea competenţelor între forţele internaţionale şi autorităţile de la Priştina.

Regatul contrabandei

Poliţia şi Serviciul de Vamă din Kosovo şi-au înteţit controalele în ultimele luni pentru a frâna o activitate înfloritoare în regiune: contrabanda cu produse derivate din petrol. După declararea independenţei, traficul ilegal cu produse petroliere a crescut semnificativ, cel puţin 300.000 de litri de produse de acest gen fiind confiscate de la începutul anului. Kosovo este, totodată, un punct de întretăiere a reţelelor europene de imigraţie ilegală.

Sub paravanul a trei agenţii de turism, care aveau sedii atât la Priştina, cât şi în Italia, mii de persoane au sosit în Italia, unde au primit o viză (falsă) de turism, valabilă trei luni. De altfel, în primul raport de la desprinderea provinciei de Serbia, Comisia Europeană menţionează că liderii de la Priştina nu au un plan sau o strategie de luptă împotriva crimei organizate.

Aderarea Croaţiei la UE, în pericol

Baraje rutiere, arestări, percheziţii, acestea sunt câteva dintre măsurile luate la Zagreb după un val de asasinate în stil mafiot, care ameninţă aderarea ţării la Uniunea Europeană. Premierul Ivo Sanader a declarat război mafiei locale, după atentatul în care a fost ucis Ivo Pukanic, redactorul-şef al unui săptămânal care făcea investigaţii referitoare la acte de corupţie. Mai mult, Zagrebul a decis înfiinţarea unor tribunale speciale şi îmbunătăţirea programelor de protecţie a martorilor.

Legături periculoase în Bosnia şi Macedonia

Activităţile mafiei au ţinut prima pagină a ziarelor şi în Macedonia, unde poliţia a intervenit în Kumanovo şi l-a arestat pe Bajrush Sejdiu, considerat unul dintre capii mafiei din oraş. Căsătorit cu sora premierului kosovar Hashim Thaci, el avea, de asemenea, prieteni la vârful puterii din Macedonia.

În Bosnia-Herţegovina, disputele politice între croaţi, sârbi şi musulmani nu au oprit activitatea reţelelor de droguri, care aprovizionează Estul şi Vestul Europei.

UE cere rezultate

Preşedinţia franceză a UE le-a cerut statelor balcanice care doresc să adere la bloc să coopereze mai strâns în lupta împotriva crimei organizate, extinsă dincolo de frontierele lor.

“Cooperării regionale dintre reţelele criminale trebuie să-i corespundă o cooperare regională a secţiilor de poliţie vizate”, a declarat ministrul francez de interne, Michèle Alliot-Marie, în cursul unei reuniuni UE-Balcani desfăşurată la Zagreb, consacrată luptei împotriva crimei organizate.



În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite