Azilanţi români cu poveşti inventate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Circa 700 de dosare de azil politic au fost redeschise în California, după izbucnirea unui scandal în centrul căruia se află mai mulţi concetăţeni de-ai noştri. Românii Iosif Caza şi Luciana Harmath riscă ani grei de închisoare, după ce au ajutat sute de imigranţi să mintă instanţele americane.

De mai mulţi ani, firma de avocaţi Sekhon & Sekhon, din Sacramento (California), era renumită ca fiind o rază de speranţă pentru solicitanţii de azil. Compania a ajutat peste 1.000 de imigranţi, din circa şase ţări să obţină azil politic în SUA, pe motiv că ar fi persecutaţi în ţările lor.

Circa 700 dintre ei sunt ameninţaţi acum cu deportarea, după ce s-a constatat că, sfătuiţi de avocaţi, veniseră în faţa judecătorilor pentru imigraţie cu poveşti inventate, despre tortură şi violuri.

Fabrică de imigranţi

În iunie, în urma unui proces la Curtea Federală din Sacramento, trei dintre avocaţii firmei şi doi interpreţi, ambii de origine română, au fost condamnaţi pentru conspiraţie la fraudarea statului.

Firma Sekhon & Sekhon devenise o adevărată fabrică de imigranţi, arată rechizitoriul. Fondatorii ei, fraţii Jagprit Singh Sekhon şi Jagdip Singh Sekhon, împreună cu avocatul Manjit Kaur Rai şi interpreţii români, Iosif Caza şi Luciana Harmath, se vor întoarce în instanţă pe 17 decembrie, pentru condamnare. Fiecare dintre ei riscă până la 10 ani de închisoare.

„Blestemat" de autorităţile române

Între 2000 şi 2004, acuzaţii au înaintat sute de dosare pentru români, indieni, nepalezi, şi cetăţeni din Fiji. Ei au câştigat peste 1 milion de dolari taxând clienţii pentru a le furniza adrese false, fişe medicale, declaraţii la notar şi poveşti privind răpiri şi bătăi care nu au avut loc niciodată, arată documentele instanţei.

Un dintre declaraţii, a unui român de 51 de ani, de religie penticostală, afirma că acesta a fost arestat de autorităţile române în momentul în care a încercat să înmormânteze un alt membru al congregaţiei sale. El ar fi fost „blestemat", numit „diavol" şi bătut de poliţie „până când şi-a pierdut cunoştinţa", scriu ziarele locale din California, citând rechizitoriul.

Firma susţinea aceste poveşti cu certificate medicale false. „Scandalul a izbucnit când un ofiţer american care lucrase în România a observat că ceva nu părea în regulă cu afirmaţiile privind persecuţia religioasă în această ţară", scrie presa californiană. Anchetatorii au telefonat unor doctori şi unor oficiali din România şi au ajuns la concluzia că documentele prezentate de imigranţi erau false.

Vulnerabilitate americană

Cazul a expus vulnerabilitatea sistemului american de acordare de azil, despre care experţii spun că este inerentă. Cum există zeci de mii de cereri annual, judecătorii suprasolicitaţi se bazează adesea pe instinct în privinţa probelor prezentate.

Acestea sunt adesea insuficiente, fiind bazate, în special, pe declaraţia aplicantului. În aceste condiţii, documentaţia detaliată prezentată de Sekhon & Sekhon a înclinat balanţa favorabil.

Dana Leigh Marks, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Judecătorilor de Imigraţie din SUA, spune că judecătorii nu au timp suficient pentru a asculta toate amănuntele, astfel încât să poată identifica anumite lucruri care nu se potrivesc sau care nu sunt plauzibile.

„Adesea, auzim numai un punct de vedere. Această situaţie poate chiar dăuna unora dintre aplicanţi, care spun adevărul, dar nu au cum demonstra", a spus Marks.

Într-un an obişnuit, tribunalele americane primesc peste 50.000 de cereri de azil.

Procentul celor rezolvate favorabil a crescut de la circa o treime la începutul deceniului la circa jumătate în intervalul 2006-2008. Peste 420.000 de oameni au primit azil politic în SUA în ultimii zece ani.

Cinism

Procurorii au spus că este unul dintre cele mai cinice programe de imigraţie ilegală din istoria SUA. Români, indieni, nepalezi şi cetăţeni din Fiji primeau, contra cost, declaraţii la notar şi poveşti privind răpiri şi bătăi ce nu avuseseră loc niciodată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite