Avioanele solare, ideale pentru armată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeronava solară construită de britanici a doborât vechiul record mondial, în aer, de 54 de ore şi a utilizat baterii solare reîncărcabile Un avion proiectat în scopuri militare a

Aeronava solară construită de britanici a doborât vechiul record mondial, în aer, de 54 de ore şi a utilizat baterii solare reîncărcabile

Un avion proiectat în scopuri militare a zburat pe pilot automat timp de 82 de ore, singura sursă de alimentare fiind bateriile solare.

Zephir-6, un avion alimentat cu energie solară, care a fost construit de britanici în scopuri militare, a înregistrat, neoficial, un nou record mondial, pentru un zbor efectuat pe pilot automat, anunţă BBC News.

Timp de două zile şi două nopţi, avionul a zburat cu ajutorul bateriilor solare care fuseseră încărcate în timpul zilei. Zborul a fost efectuat în cadrul unei demonstraţii făcute pentru armata Statelor Unite ale Americii, care se află în căutare de noi tehnologii de zbor fără pilot.

Recordul stabilit neoficial este de 82 de ore şi 37 de minute şi întrece actualul record mondial, oficial, pentru un zbor fără pilot, care a fost atins de Zephyr-54. Acesta a reuşit să rămână neîntrerupt în aer timp de 54 de ore!

Imbatabil la minus 70 de grade C

Ca aspect, avionul nu are nimic ieşit din comun, însă aripile sale, lungi de 18 metri, ascund cele mai performante tehnologii din lume.

Aparatul este foarte uşor, deoarece este confecţionat din materiale din fibră de carbon. Zboară cu ajutorul energiei solare, care este generată de plăci solare uriaşe, confecţionate din silicon, a căror grosime poate fi comparabilă cu cea a unei foi de hârtie.

Temperaturile la care poate rezista Zephir-6 sunt extreme. Nu-l descurajează nici cele 45 de grade Celsius la care a zburat în deşertul Sonoran, din Arizona, şi nici temperaturile de minus 70 de grade pe care le-a întâlnit la altitudini mai mari de 18 kilometri.

Nave solare şi pentru pasageri

Zephyr-54, construit la comanda Ministerului britanic al Apărării, a reuşit să zboare 54 de ore neîntrerupt, în 2007, inclusiv în timpul celor două nopţi incluse în acest interval.

Force Global Hawk a zburat, în 2001, timp de 30 de ore neîntrerupt. Avionul a utilizat baterii solare reîncărcabile. Cel puţin un deceniu ar mai putea dura până se vor construi şi avioane de pasageri cu panouri solare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite