Avertisment OMS: vine al doilea val de gripa porcină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avertisment OMS: vine al doilea val de gripa porcină!
Avertisment OMS: vine al doilea val de gripa porcină!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat vineri că virusul A(H1N1), care a ucis peste 2.200 de oameni în 177 de ţări de pe glob, a devenit virusul gripal dominant în lume, depăşind gripa sezonieră.

"Un foarte mare număr de persoane în toate ţările sunt susceptibile să contracteze" gripa, ceea ce ar putea să aibă consecinţe mai importante decât cele observate în cursul valului de primăvară, susţin experţii OMS.

Organizaţia estima ca "probabilă" o dominaţie a A(H1N1) în lunile viitoare dar a devenit clar că majoritatea bolnavilor continuă să fie afectată de o formă benignă a maladiei, iar cel de-al doilea val al virusului se anunţă major în emisfera nordică, vizând 5/6 din populaţia mondială.

Una dintre problemele pe care OMS le anticipează este supraîncărcarea serviciilor medicale din cauza cazurilor grave. Printre acestea, o proporţie importantă îi vizează pe tineri, dar şi persoanele cu sănătate considerată bună, ceea ce o diferenţiază mult de gripa sezonieră.

"Salvarea vieţii persoanelor grav atinse va depinde în mare măsură de buna calitate a serviciilor de îngrijire intensive care se vor confrunta cu sejururi îndelungate şi foarte costisitoare", explică organizaţia.

Ea aminteşte de altfel că persoanele cu risc rămân cele a căror imunitate este slăbită. Femeile însărcinate figurează în capul listei, la fel ca şi persoanele care prezintă riscuri cardio-vasculare, astmă, diabet sau obezitate. În consecinţă, OMS avertizează din nou ţările din nord să fie pregătite pentru o creştere subită a numărului de cazuri.

  • În prezent, pandemia pare să fi atins un vârf al activităţii în majoritatea ţărilor temperate din emisfera sudică - Chile, Argentina, Noua Zeelandă şi Australia.
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite