Autorul atacurilor a fost descoperit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yusuf Muzammil, lider al grupului terorist Lashkar-e-Taiba, este considerat organizatorul atentatelor de săptămâna trecută. Autorităţile indiene acuză un lider al grupului terorist pakistanez Lashkar-e-Taiba de orchestrarea atacurilor din Mumbai în care au murit 172 de oameni.

Cu două zile înainte de atacuri, grupul de 10 terorişti care a comis atentatele din Mumbai a comunicat cu Yusuf Muzammil şi cu patru alţi lideri ai “Lashkar-e-Taiba”  printr-o convorbire telefonică prin satelit, au declarat pentru “Wall Street Journal” surse din poliţia indiană.

Telefonul a fost găsit pe vasul de pescuit cu care aceştia au ajuns la Mumbai. Întregul grup s-a antrenat riguros într-o tabără a “Lashkar-e-Taiba”, în Kashmirul controlat de Pakistan, a declarat oficialul.

Potrivit oficialului poliţiei indiene, Muzammil luase legătura şi cu un extremist musulman indian, Faheem Ahmed Ansari, care căuta să stabilească cele mai bune locaţii pentru atacuri în Mumbai şi care a fost arestat cu câteva luni în urmă.

Ansari avea în posesie şi planuri ale Hotelului Taj Mahal şi ale principalei gări din Mumbai, ambele fiind ulterior ţinte ale atacurilor.

Probele citate de investitori oferă noi motive guvernului indian, care presează Pakistanul să ia măsuri împotriva Lashkar-e-Taiba. India susţine că grupul este sprijinit de elemente ale agenţiei de informaţii pakistaneze.

SUA confirmă suspiciunile

“Acest nume este şi în atenţia noastră“, a declarat un oficial american antitero. De asemenea, a ieşit la iveală că autorităţile americane îi avertizaseră pe oficialii indieni de un posibil atac.

Hasan Gafoor, comisarul de poliţie din Mumbai, a declarat că  exista un avertisment încă din septembrie privind un atentat asupra hotelurilor, după explozia de la Hotelul Marriott din Islamabad.

Directorul informaţiilor americane, Mike McConnell, a acuzat marţi mişcarea islamistă Lashkar-e-Taiba, cu baza în Pakistan, că ar fi la originea atentatelor din Mumbai.

Poliţişti, echipaţi precar

Echipamentul precar al poliţiştilor indieni explică faptul că 10 terorişti au reuşit să paralizeze o metropolă de 18 milioane de locuitori, scrie “The Times”.

Poliţiştii din Mumbai au luptat cu arme asemănătoare celor din Primul Război Mondial şi purtau echipament de protecţie destinat atacului cu pietre, şi nu cu arme de foc.

Teroriştii, în schimb, erau bine antrenaţi şi înarmaţi cu puşti AK47, pistoale, grenade şi exploziv. Potrivit unui fost oficial al poliţiei indiene, citat de „Times”, problema nu este lipsa banilor, ci corupţia din sistem care afectează procurarea armelor moderne.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite