Autorităţile din Beijing, învinse de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizatorii Olimpiadei speră ca ploile să cureţe aerul din capitala Chinei La mai puţin de zece zile până la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing,

Organizatorii Olimpiadei speră ca ploile să cureţe aerul din capitala Chinei

La mai puţin de zece zile până la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, autorităţile par învinse în lupta cu poluarea oraşului.

Deşi organizatorii Olimpiadei au adoptat măsuri draconice de combatere a poluării din Beijing, oraşul a devenit aproape invizibil, pe parcursul mai multor zile din iulie, din cauza aerului supraîncărcat cu noxe.

Într-o competiţie sportivă, un atlet respiră o cantitate impresionantă de aer, de aproximativ 150 metri cubi pe minut. Din acest motiv, mai ales pentru atleţi, calitatea aerului este atât de importantă
Lo Szeping,
director al campaniei antipoluare GREENPEACE

Disperate, autorităţile vor adopta noi măsuri de urgenţă, dar îşi pun mari speranţe şi în meteorologie. Un front atmosferic aducător de furtună, anunţat cu o probabilitate de 90% pentru ziua de astăzi, poate curăţa în mod substanţial poluarea din atmosfera Beijingului.

Cu acest ajutor, autorităţile speră să poată menţine curăţenia aerului pe o perioadă cât mai mare, inclusiv în ziua de 8 august, când se va da startul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Măsuri excepţionale

Dintre cele 3,3 milioane de maşini care circulă de regulă prin Beijing, peste un milion au fost scoase din circulaţie şi sute de întreprinderi industriale au fost oprite din funcţiune.

În plus, maşinile vor circula în zile alternative, în funcţie de numărul de înmatriculare, par sau impar. De asemenea, toate maşinile rămase în trafic sunt verificate din punctul de vedere al normelor de poluare.

Noxele depăşesc limitele

Nici construcţiile nu sunt neglijate, praful şi poluarea pe care le produc sunt atent monitorizate şi multe dintre şantiere au fost închise temporar.

Progresele înregistrate în lupta cu poluarea capitalei chineze sunt incontestabile. Dar standardele interne nu sunt la nivelul celor internaţionale. Şi, în timp ce, după standardul chinez, cantitatea de particule din aer, de 113%, este doar cu 13 procente mai mare decât nivelul normal, cerinţa internaţională de 50% este depăşită cu 63%.

Aceste depăşiri nu pot fi admise de Comitetul Olimpic Internaţional (IOC), care avertizează că va lua măsuri de protecţie a sportivilor.

Temerile Beijingului

Din cauza poluării, Beijingul se teme că unii sportivi vor concura cu măşti anti-poluare, aşa cum au anunţat cei din Japonia.

Un alt motiv de îngrijorare îl constituie riscul că anumite competiţii, cum ar fi maratonul ori triatlonul, ar putea fi reprogramate.

63 la sută

- reprezintă depăşirea standardului internaţional de poluare a aerului la Beijing

Lupta cu poluarea

Lupta cu poluarea la Beijing datează de câţiva ani. Milioane de case au fost racordate la încălzirea cu gaze, punându-se capăt încălzirii cu cărbuni. Cea mai mare companie producătoare de petrol din oraş şi-a redus activitatea cu 73%.

Şi 2000 de autobuze vechi şi 5000 de taxiuri au fost modernizate sau înlocuite.Totuşi, rezultatele sunt departe de cerinţele care există faţă de un oraş-gazdă de Olimpiadă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite