Australia a hotărât acţionarea în instanţă a Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Australia ameninţă că va lua măsuri legale împotriva Japoniei, pe motiv că vânează balene în apele Antarcticii, acţiune ce reprezintă o încalcare a unei interdicţii internaţionale privind pescuitul comercial al balenelor.

Japonia, care ucide sute de balene în fiecare an, susţine că vânătoarea are scopuri ştiinţifice, însă guvernul australian este de părere că acesta este doar un pretext pentru a acoperi adevăratul motiv, acela al comercializării, scrie BBC.

După ce Australia a încercat să negocieze cu Japonia asupra acestui aspect, dându-i chiar şi un termen limită până la care i se mai permite vânarea balenelor, Ministrul de Externe din Australia, Stephen Smith, a hotărât acţionarea în instanţă a Japoniei, la Curtea de la Haga, după ce discuţiile nu au ajuns la niciun rezultat.

Pe de altă parte, Japonia se arată dezamăgită de intenţia Australiei: "Vom continua să arătăm că vânătoarea de balene în scop ştiinţific este legală în conformitate cu convenţia internaţională privind reglementarea acestui aspect".

Japonia este al doilea cel mai important partener comercial al Australia, motiv pentru care oficialii australieni speră ca această problemă să nu afecteze relaţiile dintre cele două state. Smith a precizat că problema va fi tratată într-un mod matur şi responsabil.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite