Australia deţine fotografii "înfiorătoare" cu balene ucise de japonezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii guvernului australian au afirmat ieri că deţin fotografii "înfiorătoare" de la vânătoarea de balene organizată de japonezi. Cu ajutorul acestora, australienii intenţionează

Reprezentanţii guvernului australian au afirmat ieri că deţin fotografii "înfiorătoare" de la vânătoarea de balene organizată de japonezi. Cu ajutorul acestora, australienii intenţionează să acţioneze în judecată statul nipon, care îşi continuă masacrul împotriva mamiferelor marine din Antarctica.

Japonezii contraatacă şi califică aceste documente drept "o propagandă mincinoasă" a australienilor, informează AFP. Una dintre fotografii prezintă o femelă şi puiul acesteia pe punctul de a fi ridicaţi la bordul unei baleniere japoneze, după ce au fost vânaţi cu ajutorul harpoanelor.

"Când am văzut aceste fotografii, am avut o strângere de inimă şi, în acelaşi timp, m-a încercat un sentiment de profundă tristeţe", a mărturisit Peter Garrett, ministrul mediului din Australia. "Este de-a dreptul înspăimântător când te gândeşti că nu e nevoie decât de un sfert de oră pentru ca o balenă să moară după ce a fost lovită cu harpoanele. Dar este şi mai grav când vezi că un puişor de balenă se zbate între viaţă şi moarte, după ce a căzut pragă acestor instrumente ucigaşe", a adăugat acesta.


Niponii îi ameninţă pe australieni


Seria de fotografii a fost realizată de mai mulţi australieni aflaţi la bordul unui bastiment. Ei urmăreau, în acel moment, balenierele japoneze în apele Antarcticii cu scopul de a obţine date care să susţină o acţiune în justiţie internaţională. În ceea ce priveşte partea japoneză, reprezentanţii institutului de cercetări a cetaceelor au replicat că "Australia duce o campanie de propagandă, bazată pe emoţie".

Mai mult decât atât, Minoru Morimoto, directorul acestui institut, finanţat de guvernul japonez, a declarat că atitudinea australiană "ar putea aduce prejudicii severe" în cadrul relaţiilor dintre cele două state.

Directorul a adăugat că balenele reprezentate în fotografie "nu sunt mama şi puiul său" şi că, în felul acesta, "opinia publică australiană este înşelată prin difuzarea de informaţii false". Australia este unul dintre vârfurile de lance în ceea ce priveşte lupta acerbă împotriva balenierelor japoneze. (Francisca M. Catană)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite