Atentat sinucigaş la Mogadiscio: condamnat de ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi Consiliul de Securitate au condamnat atentatul sinucigaş comis joi la Mogadiscio, care a ucis cel puţin 19 persoane dintre care trei miniştri.

"Secretarul general condamnă atentatul sinucigaş comis astăzi în timpul unei ceremonii de înmânare de diplome către studenţi în medicină la Mogadiscio /.../ care ar fi trebuit să fie un eveniment de speranţă pentru Somalia", a declarat serviciul său de presă într-un comunicat.

"Acest atentat nu poate decât să întărească hotărârea guvernului şi a poporului somalez şi a partenerilor lor de a continua eforturile lor pentru combaterea terorismului", adaugă el.

El subliniază cât este de urgent pentru comunitatea internaţională să accelereze sprijinul efectiv de ajutor promis instituţiilor de securitate din Somalia precum şi Misiunii Uniunii Africane în Somalia.

Consiliul de Securitate de asemenea condamnă în modul cel mai energic acest atentat terorist, într-o declaraţie citită în şedinţă de preşedintele său în decembrie, ambasadorul Burkinei Faso, Michel Kafando.

"Acest atentat criminal a vizat persoane hotărâte să creeze un viitor paşnic, stabil şi prosper pentru poporul somalez", afirmă Consiliul care cere o anchetă, pentru ca autorii acestui atentat să fie traduşi rapid în justiţie.

Consiliul reafirmă sprijinul său pentru guvernul de tranziţie somalez şi procesul de pace de la Djibouti.

Cel puţin 19 persoane, în majoritate studenţi, precum şi trei miniştri ai TFG şi doi jurnalişti locali, au fost ucise într-un atentat sinucigaş la Mogadiscio în timpul unei ceremonii de înmânare de diplome către studenţi.

Atacul, care a făcut de asemenea peste 60 de răniţi, a avut loc dimineaţa la hotelul Shamo, în mica parte a capitalei somaleze încă sub controlul guvernului.

Susţinut cu braţul întins de comunitatea internaţională, TFG al preşedintelui şeic Sharif Ahmed, la putere din ianuarie 2009, nu controlează decât câteva cartiere ale capitalei, cu sprijinul a 5.300 de soldaţi ai AMISOM, în faţa insurgenţilor shebab şi ai Hezb al-Islam, aminteşte Agerpres.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite