O Asie Centrală fără Occident?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional de Informaţii al SUA (NIC) a publicat de curând  cea de-a patra evaluare cuprinzătoare a celor mai importanţi factori  proiectaţi să contureze politica mondială

Consiliul Naţional de Informaţii al SUA (NIC) a publicat de curând  cea de-a patra evaluare cuprinzătoare a celor mai importanţi factori  proiectaţi să contureze politica mondială în următoarele două decenii: Global Trends 2025. Unul dintre scenarii, “O lume fără Occident,” prezintă o situaţie în care  Organizaţia pentru Cooperare de la Shanghai (SCO) devine instituţia dominantă în Asia Centrală. Un condominiu sino-rusesc asupra Asiei Centrale apare din cauza eşecului NATO de a-şi susţine angajamentele regionale. Rusia şi China încearcă atât să umple vidul de putere rezultat,  cât şi să-şi asigure controlul asupra bogăţiilor energetice, în timp ce India, Iranul şi alte ţări li se vor alătura.

Global Trends 2025 este ecoul evaluărilor altor analişti care consideră că pentru Rusia, “controlarea principalelor noduri energetice şi legături în Caucaz şi Asia Centrală - vitală pentru ambiţiile ei de superputere - va fi factorul determinant de restabilire a unei sfere de influenţă în statele postsovietice.”

În acest scenariu, guvernul chinez adoptă o politică externă din ce în ce mai antioccidentală din cauza protecţionismului  în creştere în Europa şi în SUA, un factor care alienează şi India. Simţind slăbiciunea occidentală, China, India şi Rusia adoptă o abordare de sumă nulă în privinţa resurselor energetice ale Asiei Centrale – “o repetare a Marelui Joc din secolul 19, cu  intruşii luptându-se pentru dreptul exclusiv de a controla accesul pe piaţă”.

Potrivit NIC, Rusia şi China aderă la un model de dezvoltare “capitalist de stat”, în care guvernul dirijează  activitatea economică naţională lăsată în seama forţelor de piaţă din sectorul privat în statele tradiţionale liberal-democratice. 

Ei cred că succesul acestui model, mai ales în cazul Chinei, ar putea determina alte ţări, inclusiv din  Eurasia, să adopte această paradigmă.

Emergenţa unui condominiu sino-rusesc în Eurasia ar avea implicaţii dezastruoase pentru ordinea mondială. NATO şi SCO ar urma să fie privite ca două blocuri militare de tipul celor din Războiul Rece, despărţite, dacă nu de ideologie, de persistente clivaje geopolitice. China, Rusia şi Iranul şi-ar putea folosi poziţia de pivot pentru a monopoliza producerea şi exportul de petrol şi gaz  eurasiatic.

Global Trends 2025 îi alertează pe politicienii occidentali în legătură cu pericolele care ar rezulta din eşecul de a-şi îndeplini angajamentele luate în Afghanistan. Nu numai că o retragere abruptă a NATO ar însemna lăsarea în urmă a unui sanctuar al lorzilor drogurilor şi teroriştilor islamişti în inima Eurasiei, dar Rusia, China şi Iranul ar putea exploata vidul rezultat pentru a-şi impune ordinea politică, economică şi socială preferată în ţările central-asiatice mai slabe.

Adaptare după World Politics Review

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite