Asasinatul din Dubai, descris într-un roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coperta cărţii lui Yishai Sarid
Coperta cărţii lui Yishai Sarid

Recent, criticii literari şi analiştii germani au descoperit că intriga romanului „Limassol” al scriitorului israelian Yishai Sarid are numeroase similarităţi cu asasinatul din Dubai al liderului Hamas, Mahmud al Mabhouh.

Numai că romanul a fost scris...în urmă cu mulţi ani şi tradus acum în Germania. Ediţia germană a apărut exact în momentul în care autorităţile din această ţară au început să investigheze folosirea unor paşapoarte germane de către membrii comandoului implicaţi în asasinat. Scriitorul, acum în vârstă de 44 de ani, a lucrat ca ofiţer în spionajul militar israelian. Eroul principal al romanului este un agent Shin Beth (securitatea internă israeliană) care reuşeşte să afle date despre un lider Hamas care urma să fie asasinat într-un hotel din Limassol (Cipru).

Autorul Yishai Sarid a declarat că romanul a fost scris cu mult înaintea acestei afaceri şi că „evident, nu are nici o legătură cu cazul Mabhouth". Dar şi el recunoaşte că există „câteva asemănări interesante" cu ceea ce s-a întâmplat în Dubai.

Ţinta urmărită în roman este un militant Hamas implicat în organizarea unor acţiuni teroriste în străinătate şi care călătoreşte mult în Iran, Sudan, Siria şi în alte ţări. Asasinarea lui urma să aibă loc într-un hotel în care se aflau personal şi instalaţii de supraveghere (exact cum s-a întâmplat şi în realitate).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite