Arme nord-coreene pentru Iran, confiscate în Emirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arme nord-coreene pentru Iran, confiscate în Emirate
Arme nord-coreene pentru Iran, confiscate în Emirate

Emiratele Arabe Unite au descoperit pe un vapor arme nord-coreene clandestine destinate Iranului. Un diplomat de la New York a declarat vineri, citat de AFP sub acoperirea anonimatului, că guvernul Emiratelor a informat comitetul pentru sancţiuni al Consiliului de Securitate al ONU, care supervizează aplicarea sancţiunilor impuse Coreei de Nord.

"Este o chestiune de care acum se ocupă comitetul", a declarat diplomatul, acesta refuzând să dea orice alte detalii referitoare la captura de arme, nici măcar sub ce pavilion naviga vasul inspectat sau data la care s-a făcut captura.

Întrebată despre aceste informaţii, misiunea Emiratelor pe lângă ONU a refuzat să facă orice comentariu.

Financial Times a anunţat pe site-ul său că încărcătura confiscată conţinea mai multe tipuri de arme clasice, între care lansatoare de grenade, care erau etichetate ca piese de schimb pentru maşini.

Consiliul de Securitate al ONU a decis în unanimitate la 12 iunie, prin rezoluţia 1874, să înăsprească regimul sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, ca răspuns la testul său nuclear din 25 mai. Rezoluţie conţine o extindere a embargoului asupra armelor, înăsprirea sancţiunilor financiare împotriva Phenianului, extinde lista cu entităţi nord-coreene vizate de blocarea bunurilor din străinătate şi adaugă indivizi pe această listă.

  • La începutul lunii iulie, un cargou nord-coreean, suspectat că ar transporta arme către Myanmar şi filat de armata americană, a trebuit să se întoarcă în portul său de origine.
  • Potrivit termenilor rezoluţiei, statele care confiscă transporturi de arme nord-coreene pot dispune de ele după bunul plac, dar trebuie să infomeze comitetul ONU.
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite