Armata modernă, fără benzină?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii britanici creează vehicule militare care nu au nevoie de petrol Tehnologiile "verzi" au devenit obiectiv militar, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul

Cercetătorii britanici creează vehicule militare care nu au nevoie de petrol


Tehnologiile "verzi" au devenit obiectiv militar, a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Apărării din Marea Britanie. Directorul pentru Ştiinţă şi Tehnologie din cadrul acestui minister, Paul Stein, a prezentat în faţa Societăţii Aeronautice Regale din Londra proiectele de cercetare ale armatei britanice pentru următorii ani. Pe lângă independenţa de petrol, Stein a mai promis avioane capabile să transporte rachete intercontinentale, tancuri "uşoare" şi echipamente de comunicaţii mai performante decât în filmele SF.

"Dependenţa de combustibilii fosili este, în prezent, o slăbiciune a forţelor militare", a apreciat Paul Stein. Cercetătorii armatei şi-au propus să dezvolte motoare capabile să funcţioneze cu aproape orice, începând de la ulei de floarea-soarelui şi până la apă sau biogaz, pentru a putea face faţă provocărilor din viitorii ani, se spune în raportul întocmit de Ministerul Apărării. Chiar dacă primele rezultate vor veni abia peste câţiva ani, mai multe armate din lume şi-au propus acest obiectiv, impus de realitatea restrângerii resurselor de petrol.

Raportul britanic citează eforturile făcute de Aviaţia Militară a Statelor Unite, US Air Force, care experimentează de mai mulţi ani motoare de aviaţie ce folosesc un amestec de benzină şi combustibili "verzi" (etanol, biogaz, hidrogen etc.). Conform raportului britanic, americanii vor avea deja avioane care zboară fără benzină la sfârşitul anului 2010 şi, spune Paul Stein, aviaţia militară britanică trebuie să facă acelaşi lucru.

Energie solară sau hidrogen produs de alge

Între invenţiile deja aplicabile vehiculelor militare, raportul britanic, dat publicităţii de cotidianul "The Times", citează avioanele fără pilot care folosesc exclusiv energie solară şi rachetele alimentate cu hidrogen obţinut din cultivarea algelor în acvarii amplasate în deşert. Tancurile pot să funcţioneze cu baterii sau cu ulei obţinut din presarea seminţelor de jatropha, plantă capabilă să se dezvolte aproape în orice condiţii de sol şi temperatură. Întreaga flotă ar putea fi alimentată de o combinaţie gestionată computerizat între energia vântului, energia solară, energia valurilor şi arderea unor combustibili sintetici obţinuţi din plante cultivate la bordul vaselor, estimează raportul prezentat de directorul pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

Industria britanică, invitată să coopereze

Nevoile tehnice şi tehnologice impuse de noua strategie militară vor fi prezentate, în aceste zile, marilor companii industriale civile, precum şi institutelor de cercetări din Marea Britanie. Paul Stein a dat exemplu distrugătoarele marinei britanice "Type45" care sunt propulsate cu electricitatea produsă de un generator de biogaz aflat la bord, care a fost realizat de o companie civilă.

Ministerul britanic nu exclude colaborarea cu ţările membre NATO şi raportul menţionează cercetările comune făcute împreună cu un institut de cercetări francez, care-şi propun obţinerea unui generator electric nuclear de mici dimensiuni, care va folosi materiale speciale de protecţie împotriva radiaţiilor, capabile să transforme radiaţiile în curent electric.

Oficialul britanic a recunoscut că, dincolo de necesitatea de a reduce emisiile de gaze poluante, alte două argumente majore au determinat aceste proiecte: reducerea notei de plată pentru combustibili, care atinge 400 milioane de lire anual, precum şi reducerea dependenţei de petrolul importat din statele "instabile" din Orientul Mijlociu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite