Armata americană finanţează proiecte energetice ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

SUA vor recupera întârzierea implicării în lupta cu încălzirea globală prin adaptarea eco-tehnologiilor militare la nevoile societăţii Şeful cercetării militare de la Pentagon,

SUA vor recupera întârzierea implicării în lupta cu încălzirea globală prin adaptarea eco-tehnologiilor militare la nevoile societăţii

Şeful cercetării militare de la Pentagon, Alan Shaffer, a declarat că, în 2025, un sfert din resursele energetice utilizate de armata SUA vor fi regenerabile.

Criticată pentru slaba implicare în lupta cu încălzirea globală, administraţia americană primeşte un ajutor substanţial din partea forţelor militare proprii, care dezvoltă proiecte de cercetare în domeniul energiei solare şi al celei eoliene.

Orientarea spre sursele regenerabile de energie este apreciată ca un moment important de schimbare în cadrul US Army, comparabil cu cel al integrării militarilor de culoare sau cu adoptarea internetului. Măsură a fost luată pentru a contracara criza combustibililor fosili, în condiţiile în care doar departamentul apărării consumă 1,5% din totalul energetic al SUA.

Soldaţi în slujba naturii

"Din moment ce armata porneşte pe calea protejării mediului, fiecare soldat american se va afla în slujba naturii", a spus Alan Shaffer. El a mai precizat că nu este posibil să ai eficienţă în operaţiunile militare reducând consumurile energetice şi că singura cale de a depăşi criza energetică este aceea de a găsi surse alternative regenerabile.

Soarele şi vântul, aliaţii armatei

Armata SUA are în funcţiune surse eco-energetice, mai ales în zone izolate. Astfel, baza militară aflată în Golful Guantanamo este alimentată de centrale eoliene şi geotermale.

De asemenea, în noiembrie 2007, la baza aeriană de la Nellis, de lângă Las Vegas, în California, a fost deschisă, printr-un parteneriat public-privat, cea mai mare centrală solară din SUA.

"Eco-tehnologiile puse la punct de cercetătorii militari pot deveni produse adiacente scopurilor armatei, cu aplicaţii benefice în societate", a precizat colonelul John Sppiler de la Fortul Irvin din California.

După trei ani, costuri energetice mai mari cu trei miliarde de dolari

Fiecare creştere cu 10 dolari a barilului de petrol atrage mărirea cheltuielor militare ale SUA cu 1,3 miliarde de dolari.

Cel mai mare preţ la petrol a fost în iulie a.c., de 147 de dolari pe baril.

Alan Shaffer a precizat că, în câţiva ani, US Army îşi va reduce consumul energetic cu 10-20%.

Costurile cu energia ale armatei americane au ajuns la 14 miliarde anual, faţă de 11 miliarde în 2005.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite