"Arca lui Noe" a plantelor a fost inaugurată astăzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca de seminţe din arhipelagul Svalbard va păstra la loc sigur germenii culturilor agricole de pe întreaga planetă. Giganticul buncăr de seminţe de pe insula arctică Svalbard, adevărată

Banca de seminţe din arhipelagul Svalbard va păstra la loc sigur germenii culturilor agricole de pe întreaga planetă.

Giganticul buncăr de seminţe de pe insula arctică Svalbard, adevărată "Arcă a lui Noe" menită să conserve biodiversitatea naturală pentru generaţiile viitoare, va fi inaugurat astăzi. Imensul depozit a fost săpat în permafrost, într-un munte din arhipelagul norvegian Svalbard, situat la circa 1000 de kilometri de
Polul Nord.

Printre personalităţile care vor fi prezente la inaugurare se vor număra preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, şi un câştigător al Premiului Nobel pentru Pace, ecologistul Wangari Matai.


Buncărul, compus din trei camere spaţioase şi îngheţate, fiecare măsurând 27 x 10 metri, creează un lung tunel săpat în calcar. Depozitul are capacitatea de a stoca 4,5 milioane de eşantioane de seminţe, din toate varietăţile de plante incluse în alimentaţia omenirii.

Eşantioanele pot fi folosite pentru resuscitarea speciilor de plante ameninţate cu extincţia sau cele dispărute în urma unor catastrofe majore. "Buncărul are capacitatea de a depozita de două ori mai multe specii de plante agricole decât ştim că există", spune Cary Fowler, director al Global Crop Diversity Trust, compania care a realizat proiectul. Potrivit acestuia, "depozitul nu va fi umplut pe parcursul vieţii noastre, nici măcar pe cel al vieţii nepoţilor noştri".

Norvegia a investit şase milioane de euro în construcţia depozitului din arhipelagul arctic, unde nu poate creşte nicio cultură din cauza temperaturilor de minus 14 grade din timpul iernii. Buncărul din beton este securizat cu uşi blindate şi poate rezista unor cataclisme sau accidente majore, dar şi unor atacuri nucleare.

Înăuntru pot fi depozitate şi duplicate ale eşantioanelor provenite de la toate cele 1.400 de bănci de seminţe din întreaga lume. Multe din aceste "bănci ale apocalipsei" au salvat numeroase specii de plante, însă multe dintre ele, în special din Irak şi Afganistan, au fost distruse de război sau de catastrofe naturale.

Până în ziua inaugurării, la Svalbald au fost depuse 250.000 de eşantioane din întreaga lume, care vor rămâne pe toată durata depozitării în proprietatea ţărilor de origine. (Livia Cimpoeru)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite